№1057 від 03.03.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Правильне зберігання продуктів – це важлива умова, яка гарантує людині здоров’я. Недотримання цих правил призводить до того, що продукти швидко псуються і стають непридатними до вживання. Взяти, наприклад, хліб. Залежно від складу і технології приготування при кімнатній температурі буханець хліба може зберігатися від 24 годин до 5 діб. При цьому в упаковці він довше зберігає свої властивості. Крім того, треба пам’ятати, що оптимальна вологість для зберігання цього продукту становить 75?%. При більш високому показнику хліб починає пліснявіти, а при низькому – черствіти.
Звичайно, низька температура і відсутність підвищеної вологості продовжують термін придатності будь-якого продукту. Але зберігання в холодильнику має кілька істотних недоліків:
У холоді (нижче 2 оС) хліб швидко втрачає вологу і моментально черствіє.
У герметичній упаковці він швидко пліснявіє від випарів вологи.
Хліб добре вбирає сторонні запахи. Від цього не рятує навіть упаковка. Неприємно буде їсти суп з хлібом, якщо він пахне, наприклад, рибою.
Як відомо, в хлібі містяться дріжджі. Якщо покласти буханець близько з іншими продуктами, вони швидко зіпсуються.
Якщо хліб вже почав псуватися, холодильна камера не призупинить цей процес.
А ось морозильник – інша справа. Знижена температура уповільнює черствіння. Як показує практика, в морозильній камері при –18 оС буханець хліба може пролежати до 3 місяців і залишатися придатним до вживання. Причому заморожувати можна всі види хліба (білий, чорний або зерновий). Але треба пам’ятати, що при відтаванні він швидко набирає вологу і починає черствіти. Найкраще нарізати буханець шматочками і розфасувати по пакетам, а в міру потреби дістати потрібну кількість і розігріти в мікрохвильовці. Повторно заморожувати хліб не варто, так як після нагрівання під дією високих температур в ньому знову запускається процес бродіння. Такий продукт вже буде шкідливий для здоров’я.
03.03.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 03.03.2022p. На головну сторінку |