№1059 від 17.03.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Всякі переварювання в киселі та інше вже не врятують.
Так, наприклад, «п’ятихвилинку», треба відразу з’їдати, адже термічній обробці вона піддається недовго. Терміни зберігання ще залежать від кількості цукру, від особливостей самого варення: чим більше вологи, тим воно швидше псується.
«Важливо добре проварити продукт, стерилізувати і закрити металевою, а не пластиковою кришкою. Зберігати його потрібно в темному і прохолодному місці, щоб не допустити процесу окислення або розвитку патогенів, ідеально – в холодильнику або погребі».
Але навіть правильно закрите варення більше року краще не зберігати. І навіть через невеликі цятки цвілі необхідно викинути всю банку. Придумувати йому друге життя, робити киселі та інші страви з нього не слід, тому що в ньому вже є афлатоксин – отруйна речовина, що виробляється пліснявими грибами.
А якщо кришка і зовсім здулася, то варення під нею може бути смертельно небезпечним. У банці можуть бути бактерії, що виробляють ботулотоксин – отрута, що викликає важке ураження нервової системи. У герметично закритому посуді мікроби прекрасно розвиваються в безповітряному просторі, і все може закінчитися летальним результатом.
17.03.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2022p. На головну сторінку |