№1060 від 24.03.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
У звичних городніх культур більше за інших потребу в йоді має садова суниця, з більш екзотичних – виноград. З овочів найбільше потребують йоду пасльонові культури (картопля, помідори, перці, баклажани), а також огірки, кабачки, буряк, морква, капуста, цибуля, часник, соняшник, горох, редька і салат.
Як підгодовувати йодом
Підгодовувати йодом рослини слід не більше 3-х разів протягом сезону – в активній фазі бутонізації, в момент початку плодоношення і в період масового дозрівання плодів. На 1 л відстояної води достатньо всього лише 1 краплі 5?% спиртового розчину йоду.
Іноді йодну підгодівлю дають в періоди різкої зміни погоди. Наприклад, стояла спека і було сухо, і раптом почало дощити і помітно похолодало.
Помідорам підживлення йодом буде особливо необхідним при зав’язуванні квіткових кистей, а капусту – на початковому етапі формування качанів. Під корінь кожної рослини слід виливати не більше 1 л робочого розчину.
Слабкі йодні розчини спільно з нежирним молоком, кефіром або сироваткою використовують у другій половині літа не стільки в якості живильного підживлення, скільки як засіб від фітофторозу та інших грибкових захворювань.
Рецепт наступний: 10 л води + 1 л сироватки + 10 мл йоду + 1 ст. л. рідкого мила для клейкості. Профілактичні обробки виконують 2-3 рази з інтервалом в 10-14 днів у ранкові або вечірні години.
24.03.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 24.03.2022p. На головну сторінку |