Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №293 від 24.05.2007p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Консультація

Печія: гасимо пожежу,

Печія: гасимо пожежу,

або Хто сказав, що людський шлунок може навіть цвяхи розчиняти?..

Під час останньої корпоративної вечірки в офісі одна моя колежанка якось так вибагливо підбирала страви: і щоб без майонезу, і без гірчиці були, шукала мінералку без газу. На моє запитання, чи не підсіла вона на якусь модну дієту, відповіла, що боїться, аби в неї часом не виникла печія, яку має її чоловік ще зі студентських років. Капосна печайка навіть вночі вже йому спати не дає. А нещодавно хтось сказав, що печія може бути ознакою раку шлунка. Бідолаха зовсім налякався, кинув курити і збирається серйозно обстежитися.

Справді, багатьом із нас відоме відчуття пекучості, важкості та гіркоти в шлунку. Про такі неприємні явища в народі часто кажуть “печайка пече” і біжать пити соду. За статистикою, не менше 30 відсотків українців страждають від печії хоча б раз на місяць.

Сода завдає лише шкоди організму

Як позбутися цього клопоту в своєму організмі, газета поцікавилася у головного гастроентеролога області, завідувачки гастроентерологічного відділення Рівненської обласної клінічної лікарні Ірини ОЛІЙНИК (на фото):

- Гастроезофагальний рефлюкс - так правильно називаємо печію ми, лікарі. Цей термін означає дослівно таке: ”гастро” - шлунок, “езофагус” - стравохід, “рефлюкс” - це зворотний рух. Провокує це доволі неприємне відчуття шлунковий сік - такий собі своєрідний коктейль із соляної кислоти та ферментів. При печії соляна кислота дуже високої концентрації, яка міститься в нашому шлунку, викидається у стравохід. Часто причиною шлунково-кишкового рефлюксу може бути ослаблення сфінктера - м’яза, який розташований на межі стравоходу та шлунка. Саме він і повинен запобігати потраплянню соляної кислоти у стравохід, але за певних умов дає збій.

А відбувається це при переїданні, зловживанні гострими та смаженими стравами, при стресах, загостреннях гастриту, виразковій хворобі, а також грижі. Зазвичай, нездужання виникає при підвищеній кислотності шлункового соку, проте може бути й при кислотності зниженій За вироблення кислоти у людському шлунку відповідають парієнтальні клітини, які виділяють кислоту.

Справді, перше, що робить більшість людей, для того, аби позбутися нападу печії, - п’є соду. Шкода, що старий, як світ, спосіб гасіння печії завдає лише шкоди організмові. Адже при взаємодії кислоти й лугу відбувається хімічна реакція, при якій виділяється величезна кількість вуглекислого газу. Він буквально розпирає шлунок, розтягує його, відкриваючи вільний шлях соляній кислоті прямо у стравохід, понад те - стимулює синтез все нової й нової порції соляної кислоти. Звісно, прийом соди дає деяке полегшення, однак, на жаль, короткочасне.

Не заїдайте горілку лимоном

Напад печії можуть провокувати також певні продукти: цибуля, шоколад, цитрусові, чорний та червоний перець й улюбленці багатьох дорослих та дітей - шоколад і газовані напої. Ці харчі подразнюють слизову шлунка, призводять до підвищеного газоутворення, через яке роздувається шлунок, що призводить до викиду надлишку кислоти у стравохід. Також для подолання нападів печії варто зменшити кількість випитої за день кави. Адже слизову подразнюють ефірні олії та кофеїн, що містяться в каві. І однозначно, що печію викликає зловживання алкоголем.

- Кажуть, допомагає позбутися печії молоко, особливо тепленьке. Та й в аптеці продається чимало ліків. Можна накупити й самому вилікуватися?

- Молоко як симптоматичний засіб, на відміну від соди, не шкідливе. Воно знижує кислотність, але також ненадовго, і коли печія трапляється, знову ж таки, епізодично. А вже часті напади печії можуть свідчити, що вона - супутниця хронічного гастриту, виразкової хвороби та інших недуг. Якщо вилікуєте їх, то й печія зникне. Друге, протикислотні препарати, які блокують синтез соляної кислоти, справді продаються. Вони добре гасять кислоту та й шлунок не розтягують. Але без консультації з лікарем самому їх вживати не варто, не знаючи причини появи печії. Адже шлунково-кишковий рефлюкс, якщо став хронічним, може спровокувати виникнення запалення стравоходу - езофагіту, яке нерідко призводить до передракового стану.

- Порадьте, як харчуватися. Зараз уже є ранні овочі, скоро з’являться полуниці…

- При печії рекомендується харчуватися кілька разів на день невеличкими порціями. Зі свого раціону варто виключити жирні сорти м’яса та риби, гострі соуси, приправи, кислі фрукти та ягоди. А також кислющі соки. Якщо є печія, варто уникати овочів із грубою клітковиною - білокачанної капусти, редиски, редьки, цибулі.

Не мостіться спати відразу після щедрої вечері, зачекайте години зо дві. Та й після обіду не лягайте, бо сфінктеру важче утримувати їжу в шлунку. Якщо вже кортить прилягти, то підніміть узголів’я ліжка. Іще одна порада: не вдягайте вузького одягу, який стискає ділянку шлунка.

Навіть у спортсменів буває печія. Результати американських науковців довели, що ризик постраждати від печії у тих, хто займається, наприклад, бодібілдінгом, десь на 60 відсотків вищий, ніж у людини, яка до такого хобі байдужа. Просто під час силових вправ м’язи преса тиснуть на шлунок, і його вміст може витискатися у стравохід. Щоб цього не відбулося, треба починати тренування не раніше, ніж за годину після їжі, й робити глибокий вдих під час кожного повтору вправи.

24.05.2007



Рівне-Ракурс №10 від 24.05.2007p. 
На головну сторінку