Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1063 від 14.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Картопляні очистки як добриво: для яких рослин можна застосовувати

Картопляні очистки як добриво: для яких рослин можна застосовувати

Картопляні шкурки, що залишаються в процесі чищення, можна не викидати, а використовувати як багате крохмалем, калієм та іншими мінеральними речовинами добриво. Про особливості цієї підгодівлі, способи її ефективного використання ми і поговоримо в цій темі.

Як заготовлювати і зберігати

У нас картопля вже багато століть є «другим хлібом». Тобто продукт цей дуже поширений і до того ж недорогий (ціни на весняну картоплю з закордону в розрахунок не беремо).

При приготуванні різних кулінарних страв залишається безліч картопляних очищень. Саме в цьому підшкірному шарі коренеплоду сконцентрована максимальна кількість корисних речовин і мікроелементів. Чому б не передати їх культурним рослинам з городу?

Якщо ви постійно живете в будинку з присадибною ділянкою, на якій є компостна яма, всі очищення в міру їх появи слід відправляти прямо в неї. Якщо ж на дачі ви буваєте наїздами, та й то тільки в літній сезон, то очищення картоплі доведеться збирати прямо у квартирі. Шкурки підсушують або заморожують.

Наприклад, взимку можна складати картопляні очистки на неопалюваному балконі в компактну тару. З приходом весни всі «запаси» необхідно відразу перевезти на дачу (вдома при відтаванні вони почнуть підгнивати і неприємно пахнути).

Сушка – більш клопіткий захід, але зате методика надійніша. Сушити очищення можна на батареї в тканинному мішечку або в духовці. Підсушені картопляні шкурки бажано додатково подрібнити, провернувши на м’ясорубці.

Який би з 2-х описаних вище методів ви не вибрали, навесні запасені шкурки слід помістити в бочку і залити гарячою водою. У такому стані їх залишають розмокати на кілька днів, періодично помішуючи.

Що можна підживлювати картопляними очищеннями

Готове добриво по консистенції являє собою кашку. Її можна додавати на дно лунок під час посадки кабачків, гарбузів, цибулі, розсади огірків, капусти, а також плодово-ягідних чагарників і дерев. Перераховані культури можна підгодовувати таким складом 1 раз в 2 тижні, попередньо проціджуючи його через марлю або сито.

Для смородини та малини настій з картопляних очистків – одне з кращих добрив. Ягоди сильніше наливаються і стають солодші. Вносити підгодівлю найефективніше, починаючи з появи зав’язей і до моменту зняття врожаю.

Навесні рекомендується також закопувати очищення від картоплі в зоні пристовбурних кіл плодових дерев і чагарників.

Обмеження щодо використання

Дане натуральне добриво не подіє на пасльонові культури, зокрема: картоплю, баклажани, томати, болгарські перці. А з огляду на загальні інфекції, збудники яких можуть зберегтися в підгодівлі, перерахованим рослинам ще може бути завдано і шкоди.

Картопляні очищення від шкідників

Використовувати шкурки картоплі можна не лише як добриво, але і для позбавлення від ряду шкідників.

Посипте очищеннями міжряддя картоплі, якщо на вашу ділянку напав колорадський жук. Шкідник і його личинки незабаром перемістяться саме на шкурки, після чого їх можна швидко зібрати і спалити.

Очищення можна прикопати в різних частинах ділянки, на якій сильно розмножилася дротянка, на 4-5 днів. Шкідник не встоїть перед частуванням і скупчиться у приманки, а ви зможете викопати пастки і витягти залишки шкурок разом зі скупченнями дротянки.

Розкладені між грядками з різними овочевими культурами картопляні очищення привернуть на себе всю увагу слимаків і равликів, яких в подальшому буде дуже просто зібрати.

Картопляні очищення як добриво для смородини

Багато городників давно помітили, що найкраще відгукується на внесення очищень від картоплі саме смородина. Причина прихована в крохмалі і глюкозі, які в достатку містяться в шкірці цих коренеплодів.

Навесні і протягом літа висушені шкурки можна закопувати в пристовбурних колах кущів смородини. Поступово розкладаючись в ґрунті, вони збагачують землю необхідними речовинами.

Можна також залити окропом, дочекатися охолодження настою, після чого поливати ним кущі смородини.

Крім смородини таке добриво добре підстьобне аґрус, малину і полуницю, а настій у процідженому вигляді – багато садових квітів і кімнатних рослин.

Картопляні очистки – підгодівля ефективна, екологічно чиста і недорога. Вона може скласти гідну конкуренцію спеціалізованим добривам, які продаються в магазинах і навіть перевершити їх. Тому не поспішайте викидати очищення, а збирайте їх, діючи більш раціонально в кризу.

14.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 14.04.2022p. 
На головну сторінку