Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1063 від 14.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Ці квіти легко можуть замінити петунію у вашому квітнику

Ці квіти легко можуть замінити петунію у вашому квітнику

За деякими квітами легше доглядати, ніж за петунією.

Петунія – одна з найулюбленіших рослин квітникарів. Її використовують для прикрашання балконів, вікон, терас, для міського озеленення. Однак є чимала кількість квітів, які такі ж гарні, як петунія, але при цьому менш вимогливі у догляді

Пеларгонія щитоподібна (плющолиста)

Відмінною заміною петунії може стати пеларгонія щитоподібна, яка більше відома як пеларгонія плющолиста. Таку назву багаторічник отримав за форму листя, що нагадує плющ.

Розмножують пеларгонію плющолисту насінням і живцями. Обидва способи не викликають особливих складнощів, однак за умови розмноження живцями квітненням ви зможете помилуватися раніше. Живці (завдовжки у 8-12 см) нарізають з верхніх частин рослини у лютому-березні. Нарізані живці залиште на кілька годин на свіжому повітрі, щоб підсушити зріз. Після цього занурте їх у будь-який стимулятор коренеутворення, наприклад Корневін, і посадіть у підготований субстрат.

Ґрунт для пеларгонії плющолистої повинен бути легким і родючим. Якщо ви будете складати його самотужки, то візьміть у рівних пропорціях наступні компоненти:

листову землю;

дернову землю;

торф;

перегній.

На дно горщика обов’язково покладіть шар дренажу. Річ у тім, що одне з найслабших місць пеларгонії плющолистої – ставлення до поливу. Вона погано переносить як надлишок вологи, так і її недолік. Однак посуха для рослини все ж таки менш згубна, ніж постійне перезволоження, тому подбайте заздалегідь про відведення зайвої води з ємності.

Не варто мити і обприскувати пеларгонію. Вода, що потрапила на листя, може призвести до його загнивання.

Підживлення рясно квітучим рослинам, особливо тим, що ростуть у обмеженому просторі, вкрай необхідні – і пеларгонія плющолиста не є винятком. Під час квітнення підживлюйте квітку раз на 10-14 днів рідким калійно-фосфорним добривом. У такий спосіб вдасться збільшити тривалість і поліпшити якість квітнення.

Під час настання холодів внесіть рослину у приміщення з температурою у 14-15° С, скоротіть підгодівлі (до 1 разу на місяць) і полив (до 1 разу на місяць). За таких умов тримайте квітку протягом усієї зими, а з настанням весни починайте поступово привчати її до сонця і тепла.

Бальзамін ампельний

Нещодавно любителі квітів звернули увагу на бальзамін ампельний. Ця багаторічна рослина відома також під назвами Ванька мокрий – за крапельки рідини, які іноді з’являються з країв пелюсток, і Вогник.

Бальзамін краще росте у напівзатінку. На яскравому сонці він починає в’янути, а у затінку квіти втрачають свою яскравість.

Розмножують його, як і пеларгонію плющолисту, насінням і живцями. Для живців виберіть сильні стебла завдовжки у 8-10 см, обріжте їх гострим ножем і поставте у воду або у вологий пісок. Після появи коріння (а перші корінці з’являться швидко, лише за кілька днів) пересадіть живець у підготований ґрунт, що складається з піску, торфу, листової землі і вермикуліту.

Якщо ви хочете домогтися рясного квітнення, то садіть бальзамін у невеликий горщик. У просторій ємності у рослини буде велика кількість зелені, але мало бутонів і квітів, а у тісній – навпаки.

Для рясного квітнення бальзамін необхідно додатково підживлювати. Для підгодівлі виберіть будь-яке добриво для квітучих рослин, наприклад Кристалон для садових квітів. У період квітнення підживлюйте рослину раз на 10-15 днів, поливаючи розчином добрива.

Фуксія ампельна

Схожі вимоги до умов вирощування ще у однієї рослини, здатної замінити петунію – у ампельної фуксії. Ампельний різновид фуксії був виведений селекціонерами відносно нещодавно, тому вона ще мало відома квітникарям. Однак, гадаємо, у цієї квітки усе ще попереду.

Підвищений рівень вологості і напівзатінок – основні правила, яких потрібно дотримуватися під час вирощування ампельної фуксії. Поливайте рослину відразу, щойно просохне верхній шар землі. Під час посадки подбайте про шар дренажу на дні горщика, щоб запобігти загнивання коріння. У періоди посухи не забувайте регулярно влаштовувати своїй красуні душ, щоб допомогти пережити несприятливі умови.

Ще один важливий пункт у догляді за ампельною фуксією – обрізка. Вперше рослину обрізають навесні, щоб надати їй гарну форму. Для цього у фуксії, що перезимувала, вкоротіть усі пагони на третину. Далі протягом усього періоду квітнення (триває він кілька місяців, з травня до жовтня) регулярно прищипуйте стебла, щоб кущ був пишним і густим.

Наступна обов’язкова умова рясного квітнення фуксії ампельної – підгодівлі. З початку квітнення і до вересня раз на 10-14 днів підживлюйте рослину рідким комплексним добривом для квітучих рослин. У вересні підгодівлі припиніть, щоб підготувати квітку до періоду спокою.

Вербена

Вербена – знайома багатьом садівникам квітка. Однак не усі знають, що існує ампельний різновид цієї рослини: його пагони звисають вниз на 60 см. Завдяки цьому вербену можна використовувати для вирощування у підвісних кашпо.

Вербена чудово почувається на сонці. Її квітки і листя не бояться сонячних променів та не втрачають на сонці своєї декоративності.

А ось з поливом потрібно бути обережними. Зайва волога може призвести до розвитку різних захворювань, наприклад, борошнистої роси. Однак і висихання земляної грудки не має бути, тому що у цьому випадку рослина скине квіти. Щоб догодити їй, вербену краще поливати частіше, але для поливів використовувати невелику кількість води.

Щоб зменшити випаровування вологи, на поверхню ґрунту покладіть шар моху або кокосового волокна.

Під час квітнення вербена потребує мінеральних підгодівель з великою кількістю калію, фосфору і марганцю.

Протягом вегетаційного періоду не можна забувати про обрізку. Регулярно видаляйте усі хворі, засохлі і зів’ялі суцвіття та пагони.

Розмножують вербену найчастіше живцями. Для цього восени рослину вносять у прохолодне (близько 10° С) приміщення і залишають там до весни. Наприкінці лютого-на початку березня нарізають живці – верхні частини стебел з 4-6 парами листя. Укорінюють їх у вологому піску або перліті. Для створення парникового ефекту укрийте живці скляною банкою або поліетиленом. Коріння з’явиться приблизно через місяць. Після цього вербену можна пересадити у постійну ємність. Ґрунт повинен бути легким і поживним.

14.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 14.04.2022p. 
На головну сторінку