Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1063 від 14.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Санітарна обрізка для всіх типів троянд

До середини весни після тривалого стану спокою троянди починають прокидатися. Залишати їх під укриттям в цю пору року – піддати випріванню, оскільки порятунок від морозів і всихання перетворюється в небезпечний мініпарник. У ньому формується особливий мікроклімат – висока температура повітря і вологість, які згубно впливають на рослину. Ці параметри мікроклімату призводять до випрівання кори. Але, що ще гірше, в таких умовах із задоволенням починають розмноження грибні інфекції, для патогенних мікроорганізмів такий мікроклімат найоптимальніший. Гриби потрапляють на рослини, і ось уже борошниста роса, іржа або чорна плямистість починають проявлятися на кущі троянди.

У похмурий день або ближче до вечора починайте провітрювати кущі троянд, наприклад, відкриваючи рослину з торцевих сторін. Робити це потрібно з середини квітня, поступово розкриваючи кущі все більше. Тоді сильне весняне сонце не пропалить незміцнілу кору і молоді бруньки.

Після зняття укриттів звільніть кущі троянд, щоб коренева система прийшла в норму, почала поставляти вологу і поживні речовини рослині, а провідні пучки й капіляри змогли б функціонально живити рожевий кущ.

Потім за допомогою гострого і продезінфікованого садового інвентарю приступайте до самої обрізки. Для кожної садової групи троянд передбачена ексклюзивна технологія. Але в цілому троянди потребують не в одній, а у двох обрізках. У квітні заведено проводити санітарну обрізку, а потім, в травні або червні, – формуємо кущ. Санітарна обрізка необхідна для всіх типів троянд. З боку зовнішньої нирки прибирають всі небезпечні пагони, які можуть з часом перетворитися в вогнища захворювань. Наприклад, почорнілі, хворі, пошкоджені, сухі, випрілі, а також слабкі та тонкі пагони вирізують, не залишаючи пеньків. Зрізи обробляють дезінфікуючими засобами, щоб у відкриту рану не проникла ніяка інфекція.

Важливо!

Довжина обрізки впливає на формування квіток. Так, для рясного цвітіння бажано слабо обрізати пагони (не коротко), а ось для отримання великих квіток і пишних суцвіть – коротший.

Загальні принципи обрізки направлені в наданні кроні доглянутого вигляду. Для цього кущ будь-якої групи троянд піддають легкому проріджуванню, видаляючи цілком здорові пагони, бажано старше 3 років. Такий захід необхідно для створення оптимального мікроклімату, щоб пагони змогли отримати достатньо світла, добре дозрівати та цвісти.

У чайно-гібридних, ремонтантних і поліантових троянд крону обрізають помірно, всі гілки приблизно на 1/3, але не більше. При цьому троянди належать до культури, яка добре переносить цю складну маніпуляцію, оскільки обрізка стимулює ріст пагонів. Надмірно вкорочують ті кущі троянд, які значно постраждали від морозів. Наприклад, в’юнкі троянди вважаються найбільш стійкими до перезимівлі, за винятком вихідців з субтропіків.

Інша група троянд – почвопокривні. Сильну обрізку вони не люблять, видаляють тільки кінчики висохлих і обморожених стебел. Якщо троянду кардинально піддати такому заходу, то квітки будуть великими, але по землі «килим» не зможе сильно розростися.

Наступним кроком після обрізки стане обробка фунгіцидними препаратами, скажімо, бордоською рідиною. Вважається, що королева саду буде відносно стійкою до хвороб протягом усього сезону.

Простимулювати розкішне і тривале цвітіння допоможе підгодівля органічними добривами з розрахунку 6-7 кг/м2. Використовуйте перепрілий гній, компост або перегній. Закрийте їх в ґрунт, перекопавши навколо куща. Поживні речовини наситять провідні пучки й серцевину стебла, що призведе до появи квітучих бруньок.

14.04.2022



Рівне-Ракурс №10 від 14.04.2022p. 
На головну сторінку