Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1071 від 10.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс незвичайного

Чи правда, що холодний та мокрий ніс це показник здоров’я собаки?

Чи правда, що холодний та мокрий ніс це показник здоров’я собаки?

Існує думка про те, що якщо у вашого кота або собаки ніс став сухим і теплим, то тварина захворіла. Справді, зазвичай носи вихованців мокрі та холодні, але чому? Чи це пов’язано зі здоров’ям?

Ветеринари стверджують, що не варто постійно турбуватися про сухість і температуру носа вашого вихованця, набагато важливіше стежити за його загальним станом.

Мокрий холодний ніс не має жодного відношення до здоров’я тварини, і це не дуже надійний спосіб визначити, чи хворий ваш вихованець чи здоровий. Одна з причин, чому багато людей перевіряють стан тварини по носу, полягає в тому, що в спекотні дні сухість носа може свідчити про те, що вихованцю не вистачає води. Ніс тварин також «підсихає», коли вони сплять.

Взимку, коли повітря і в квартирі, і на вулиці стає менш вологим, мокрий ніс тварин теж починає сохнути. Ветеринари кажуть, що у цьому немає нічого страшного. У такі моменти важливо переконатися, що коти і собаки завжди мають доступ до чистої питної води. Але «секрет» вологості криється зовсім не в цьому.

Кінчик носа собаки чи кішки називається ринарій. Це гола шкіра з величезною кількістю різних залоз, що виділяють слиз. Насамперед, це допомагає собакам та котам розрізняти запахи. Річ у тім, що коли леткі молекули потрапляють на мокру поверхню, вони рухаються з різною швидкістю, це дозволяє тварині відокремлювати їх один від одного, краще ідентифікуючи запах.

Також нещодавні дослідження показали, що температура носа на п’ять градусів нижче навколишнього середовища необхідна тварині для того, щоб краще відчувати не тільки запахи, а й «засікати» тепло, що походить від противника або жертви.

Мокрий ніс допомагає визначати напрям вітру. Для мисливця це дуже важлива навичка, оскільки, відчуваючи жертву, кіт чи собака розуміють, з якого боку вітер приносить цей запах.

10.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2022p. 
На головну сторінку