№1071 від 10.06.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Будь-який пес, побачивши кістку, мало не пищить від захвату. Тварини готові битися за маленьку кісточку, що виділяє апетитний аромат. Одні власники дають ласувати своїм вихованцям будь-якими кісточками без особливих сумнівів, інші вважають за краще замінювати їх іграшками. Кожен заводчик оцінює переваги і недоліки продукту для своєї собаки, приймає рішення виходячи з цього.
Під час жування мускулатура зміцнюється, хватка стає сильнішою.
У тварини поліпшується настрій, адже з’являється цікаве заняття.
У продукті міститься цілий комплекс корисних речовин, включаючи кальцій.
В процесі жування поверхня зубів очищається від нальоту, каменю, а між зубами прибираються залишки їжі.
Враховуючи, що продукт досить грубий, він допомагає очистити кишечник.
Тварина перемикається з хазяйських капець, меблів на більш їстівну річ, яку можна спокійно гризти протягом декількох годин.
Давати продукт собаці слід тільки в сирому вигляді. Якщо відварити, він стає крихким, може поламатися прямо в пащі, поранити ясна. Гострий шматок здатний пошкодити стравохід, шлунок. Крім того, корисних речовин у відварених кістках немає. Давати в розламаному, подрібненому вигляді теж не можна.
Чому небажано давати кістки собаці
Надмірна кількість і занадто часте поїдання призводить до негативних наслідків – у пса починаються проблеми зі шлунково-кишковим трактом.
Гостра частина може застрягти в глотці, тоді доведеться в терміновому порядку везти тварину до ветеринара.
Якщо якась частина кістки надовго залишиться в шлунку, не перетравиться, у пса почнуться тривалі напади блювоти.
Занадто великі кістки можуть стати причиною вивиху щелепи. Причому постраждати може і великий пес з міцною щелепою.
Кролячі занадто дрібні і гострі, ними легко вдавитися.
Качині, курячі, гусячі мають трубчасту структуру, ламаються в процесі поїдання, що призводить до появи ран в пащі, шлунку.
Більшість заводчиків радують своїх собак виробами з натуральних жил, шкури, хрящів, купленими в зоомагазині. Вони безпечні, мають тривалий термін зберігання і прекрасно очищають зуби, масажують ясна. Якщо ж є бажання дати собаці кістку, то краще віддати перевагу промороженому продукту середнього розміру, на якому залишилася невелика кількість м’яса. Проморожувати необхідно, щоб вихованець не заразився гельмінтозом. Ідеальний варіант – плоска яловича кістка, що полежала в морозильній камері добу, а потім відтанула при кімнатній температурі.
10.06.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2022p. На головну сторінку |