Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1071 від 10.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

100 днів незламності

100 днів незламності

Уже понад 100 днів Україна протистоїть російській агресії. З цієї нагоди начальник Рівненської ОВА Віталій Коваль розповів про те, якими видалися ці дні для різних сфер та галузей Рівненщини.

«Так, сьогодні нам важко. Через ракетні удари в країні дефіцит пального. Коливаються продовольчі ціни, курс гривні. Наші близькі втрачають здоров’я та життя на передовій. Сувора воєнна реальність виснажує кожного з нас. Але, дякуючи Збройним силам України, на вулицях Рівненщини мир. Тут не стріляють танки. Не їздять БТРи. Не бігають російські солдати, грабуючи подвір’я», – зазначив Віталій Коваль.

Цивільний захист

За цей час на Рівненщині організовано сповіщення населення області через мобільний застосунок «Повітряна тривога», 101 електросирену та 122 вуличних гучномовці. Упродовж періоду збройної агресії російської федерації відремонтовано та додатково встановлено 28 електросирен С-40.

Обласна військова адміністрація доручила громадам створити нові місцеві системи оповіщення та інтегрувати їх до територіальної системи. Нині їх додатково встановлено: у Рівному – 12 точок оповіщення, Гощанській громаді – 5, Острозькій – 6.

Створено фонд захисних споруд цивільного захисту, до якого належать 128 сховищ, 1546 протирадіаційних укриттів та 627 споруд подвійного призначення.

У м. Рівне додатково підготовлено до використання 108 споруд подвійного призначення місткістю близько 40 тисяч осіб.

«Для облаштування восьми захисних споруд з обласного бюджету виділено 4 млн гривень. Для ремонту трьох захисних споруд бюджет Рівного виділив 1,28 млн гривень. У Рівненській міській лікарні укриття обладнали на 42 ліжка операційну для поранених та забезпечили її автономне функціонування. Під час повітряної тривоги чи активних обстрілів в укритті зможе знаходитись до 300 осіб», – розповів Віталій Коваль.

Посівна

У Рівненській області на 420 тисячах гектарів засіяли ярі культури. Це становить 100% від запланованого.

Усіма категоріями господарств області посіяно 180 тис. га ярих зернових та зернобобових культур, 15,5 тис. га цукрового буряка, 40 тис. га соняшника, 62 тис. га сої, 73 тис. га картоплі,12,4 тис. га овочевих культур.

«Посівна завершена. Це дає нам упевненість в завтрашньому дні, – коментує Віталій Коваль. – Адже продовольча безпека в умовах війни – важливий фактор на шляху до перемоги. Дякую всім аграріям, трударям, які виконали доручення ОВА і збільшили посів продовольчих культур. Нагодуємо і Рівненщину, і сусідні регіони. Все буде Україна».

Агропромисловий комплекс

Протягом воєнного стану 163 суб’єкти господарювання агропромислового комплексу області залучили кредити на 910,7 млн грн, у тому числі за програмою портфельних гарантій 80%. 721,7 млн грн переважно спрямували на придбання насіння, добрив, палива, засобів захисту рослин.

Харчова промисловість

Підприємства з виробництва продовольчих товарів протягом військового стану працюють стабільно, максимально використовуючи свої виробничі потужності.

«На хлібопекарських підприємствах Рівненщини сформовано двотижневий запас борошна. Сьогодні в області в достатніх обсягах знаходяться наступні види продовольства: молоко та молочні продукти, м’ясо та м’ясні продукти, макаронні вироби, борошно, олія соняшникова, яйця курячі. Достатній запас продовольчого зерна», – розповів начальник ОВА Віталій Коваль.

Медицина

Внаслідок військової агресії рф, до закладів Рівненщини за 100 днів на лікування поступили 294 поранених, з них – 5 дітей. Наразі у стаціонарах області на лікуванні та реабілітації перебувають 170 поранених. Стаціонари закладів охорони здоров`я області готові прийняти ще понад тисячу людей.

У всіх закладах створено тримісячний запас необхідного медичного забезпечення, який за потреби поновлюється. Закуплено 7 потужних генераторів для медзакладів області.

За домовленістю з ЮНІСЕФ, 55 закладів охорони здоров`я отримали холодильне обладнання для зберігання імунобіологічних препаратів (вакцин). Отримано гуманітарну допомогу з Данії, серед якої 22 портативних апарати ШВЛ. Гуманітарна допомога сортується та передається згідно листів до областей, які постраждали внаслідок агресії росії.

З початку війни надано медичну допомогу для понад 22 тисяч ВПО (з них - 6439 дітей).

У медзаклади області працевлаштовано 30 лікарів, 26 медсестер та 17 техпрацівників з числа внутрішньо переміщених осіб.

Релокація

Із постраждалих регіонів переміщено 33 підприємства, а також Луганський державний медичний університет, Луганський обласний клінічний онкологічний диспансер.

Гуманітарний хаб

До «гарячих» регіонів відправлено 6,8 тис. тонн гуманітарних вантажів.

У рамках партнерської програми для жителів Чернігівської області доставлено 200 532 продуктових набори.

Програма

«Доступні кредити 5-7-9%»

Видано кредитів на суму 3,1 млрд грн (в тому числі 320 млн грн під час воєнного стану).

Внутрішньо переміщені особи

З моменту збройної агресії росії проти України Рівненщина прийняла більше як 68 тисяч внутрішньо переміщених осіб. З них на постійне проживання залишилось 53 тисячі людей.

«Переселенців поселяємо в гуртожитки, готелі, заклади оздоровлення та відпочинку, фізичної культури та спорту, лікарні, садочки. Для цього підготовлено 454 таких об’єкти, де є більше ніж 20 тисяч вільних місць. Заклади системи соціального захисту населення області прийняли 657 внутрішньо переміщених осіб із психоневрологічних та геріатричних закладів», – розповів Віталій Коваль.

Очільник області додав, що на виплату компенсації за тимчасове розміщення внутрішньо переміщених сьогодні претендують домогосподарства, що прихистили 15 239 внутрішньо переміщених осіб. Їм буде відшкодовано державою майже 5 млн гривень.

При обласній військовій адміністрації цілодобово працює контактний центр, що забезпечує розміщення осіб, які прибувають в область: 098-505-83-25, 097-008-81-91.

Освіта

Із початком введення воєнного стану навчання відбувалося за дистанційною формою.

Поступово відновлює свою роботу дошкілля. Запрацювали 24 садочки, у яких функціонує 113 груп. Дитячі садочки області відвідують 1 293 дитини.

Крім того, у 145 дошкільних закладах області надають консультаційні послуги та проводять розвиткові заняття у дистанційному форматі. Ще 125 дітей дошкільного віку в м. Рівне та м. Дубно отримують розвиток і психологічну підтримку за місцем проживання. Підтримку надають мобільні групи 45 педагогів.

Цьогоріч у школах області 24 438 випускників. Для них замовлено документи про освіту, які вони зможуть отримати в середині червня.

На Рівненщині 21 із 29 інклюзивно-ресурсних центрів відновили свою роботу: 18 у змішаному (очно-дистанційному) та 3 в очному форматі. 8 ІРЦ області здійснюють роботу з використанням дистанційних технологій.

19 закладів професійної (професійно-технічної) освіти області здійснюють освітній процес у дистанційній формі. Наразі 4 500 учнів проходять виробничу практику.

У Рівненській області функціонує 30 навчально-практичних центрів, на базі яких упродовж введення військового стану проведено 25 майстер-класів. У них взяли участь 372 особи, які отримали відповідний сертифікат.

У всіх закладах вищої та фахової передвищої освіти для 26 390 студентів (91% від загальної кількості) організовано дистанційне навчання. 2 610 студентів перейшли на індивідуальне навчання. Всі студенти випускних курсів цьогоріч закінчать навчання та отримають документи про освіту.

74 викладачі закладів освіти беруть участь у військових діях в складі ЗСУ та тероборони.

Міжнародні відносини

Область продовжує працювати в напрямку розвитку міжнародного співробітництва. Рівненська ОВА налагоджує співпрацю з регіонами Італії та Литви, розширює партнерство з польськими регіонами.

Рівненщину було представлено під час культурного ярмарку з нагоди визнання м. Каунас Європейською столицею 2022 (Литва) та найбільшої меблевої виставки Східної Європи Meble Polska у Познані.

«За час воєнного стану ми провели низку зустрічей з представниками іноземних бізнес-орієнтованих установ та організацій. Завдяки перемовинам ОВА з керівництвом Вармінсько-Мазурського, Люблінського та Мазовецького воєводств було не лише залучено міжнародну гуманітарну допомогу для забезпечення потреб постраждалого населення, а й досягнуто домовленостей щодо просування економічних інтересів Рівненщини у Польщі», – розповів Віталій Коваль.

Найближчим часом Рівненська ОВА планує провести спільні зустрічі за тематичними галузевими спрямуваннями та інформаційні заходи, покликані довести об’єктивну інформацію про події в Україні задля залучення більшої підтримки з боку міжнародних партнерів.

10.06.2022Тетяна ПАНАСЮК



Рівне-Ракурс №10 від 10.06.2022p. 
На головну сторінку