Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1072 від 17.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Чим корисне насіння соняшнику і що з нього можна приготувати?

Чим корисне насіння соняшнику і що з нього можна приготувати?

Індіанці з насіння соняшнику пекли хліб і навіть лікували ним хвороби, а з пелюсток самої квітки отримували фарбу для татуювань і фарбування тканин. В Європі рослина з’явилася тільки в XVI столітті.

Зараз, коли соняшник добре вивчений, його сміливо можна назвати не тільки смачним, але й дуже корисним. У цьому матеріалі ми розповімо, які вітаміни і мікроелементи містяться в насінні і що з нього можна приготувати вдома.

Види насіння

Насіння соняшнику буває трьох видів: чорне, біле й смугасте. Чорне (в основному найдрібніше) використовуються для виробництва соняшникової олії, бо в ньому максимум жирів. Найбільш дієтичне – біле насіння, в ньому найменше жирів. Смугасте виділяються не тільки зовнішнім виглядом, але і розміром – воно завжди найбільше, хоча ядра всередині не такі великі, як могло здатися зовні.

Насіння – джерело корисних речовин

Насіння соняшнику багате вітаміном Е, який є природним антиоксидантом і допомагає зберегти молодість і красу. Також він виступає «щитом» для організму, захищаючи його від шкідливих випромінювань і запобігає розвитку багатьох захворювань, включаючи серйозні – наприклад, атеросклероз. Деякі лікарі навіть рекомендують його своїм пацієнтам в якості профілактики проти інфаркту та інсульту.

У насінні багато кальцію, який добре засвоюється за рахунок вітаміну D. Фосфор, цинк, магній, залізо, хром, йод – в насінні є буквально все необхідне людині.

Насіння соняшника дуже поживне і може притупити відчуття голоду: в 100 г продукту міститься 21 г білків, 12 г вуглеводів і майже 6 г корисних жирних кислот, а цукру при цьому менше 3,5 г.

Натуральний антидепресант

Крім фізичної користі, насіння виробляє психологічний ефект, бо сам процес чищення і поїдання заспокоює нервову систему. Завдяки насінню багато кидають курити: воно дозволяє відволіктися від бажання затягнутися сигаретою. У ньому містяться речовини, що дають короткочасне відчуття задоволення, що робить його схожим на нікотин, тільки без шкоди для здоров’я.

Що приготувати з насіння

В якості основного інгредієнта насіння виступає тільки в козинаках, а в інших стравах воно потрібне для додання незвичайного смаку. Найкраще підходить смажене, з яскраво вираженим ароматом.

Житні хлібці

Дієтичні та смачні хлібці не обійдуться без насіння. Повноцінною заміною хлібу його назвати не можна, але для приготування бутербродів воно навіть краще, до того ж сприяє поліпшенню травлення.

Інгредієнти:

50 г очищеного насіння;

100 г житнього борошна і стільки ж висівок;

100 г вівсянки швидкого приготування;

50 г кунжуту (підійде будь-який);

0,5 л води кімнатної температури.

У глибокій ємності перемішати борошно, вівсянку і висівки, посолити за смаком.

Засипати насіння і кунжут, перемішати.

Викласти тісто на деко з пергаментним папером, змащеним олією. Тісто потрібно розподілити по всій поверхні тонким шаром, акуратно намітити ножем форму і розмір майбутніх хлібців.

Випікати в розігрітій до 200°C духовці 15-25 хвилин, залежно від товщини тіста.

Перевірити готовність можна візуально і навпомацки: готова випічка потемніє і перестане бути липкою.

Смачний і корисний десерт

Дієтичні та смачні хлібці не обійдуться без насіння:

Рецепт для всіх, хто стежить за фігурою і у кого немає часу довго стояти біля плити.

Інгредієнти:

1 склянка насіння соняшнику;

0,5 склянки улюблених сухофруктів;

будь-які горіхи за смаком.

Всі інгредієнти залити холодною водою і залишити набухати на 1-1,5 години.

Віджати масу від рідини, подрібнити блендером або товкачем.

Таке «тісто» викласти у форму, накрити і відправити в холодильник на кілька годин, нарізати шматочками.

Можна заздалегідь прикрасити кокосовою стружкою, кунжутом і т.д. Підійде і тертий шоколад, але тоді десерт буде менш корисний для фігури.

17.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2022p. 
На головну сторінку