№1072 від 17.06.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Індіанці з насіння соняшнику пекли хліб і навіть лікували ним хвороби, а з пелюсток самої квітки отримували фарбу для татуювань і фарбування тканин. В Європі рослина з’явилася тільки в XVI столітті.
Види насіння
Насіння соняшнику буває трьох видів: чорне, біле й смугасте. Чорне (в основному найдрібніше) використовуються для виробництва соняшникової олії, бо в ньому максимум жирів. Найбільш дієтичне – біле насіння, в ньому найменше жирів. Смугасте виділяються не тільки зовнішнім виглядом, але і розміром – воно завжди найбільше, хоча ядра всередині не такі великі, як могло здатися зовні.
Насіння – джерело корисних речовин
Насіння соняшнику багате вітаміном Е, який є природним антиоксидантом і допомагає зберегти молодість і красу. Також він виступає «щитом» для організму, захищаючи його від шкідливих випромінювань і запобігає розвитку багатьох захворювань, включаючи серйозні – наприклад, атеросклероз. Деякі лікарі навіть рекомендують його своїм пацієнтам в якості профілактики проти інфаркту та інсульту.
У насінні багато кальцію, який добре засвоюється за рахунок вітаміну D. Фосфор, цинк, магній, залізо, хром, йод – в насінні є буквально все необхідне людині.
Насіння соняшника дуже поживне і може притупити відчуття голоду: в 100 г продукту міститься 21 г білків, 12 г вуглеводів і майже 6 г корисних жирних кислот, а цукру при цьому менше 3,5 г.
Натуральний антидепресант
Крім фізичної користі, насіння виробляє психологічний ефект, бо сам процес чищення і поїдання заспокоює нервову систему. Завдяки насінню багато кидають курити: воно дозволяє відволіктися від бажання затягнутися сигаретою. У ньому містяться речовини, що дають короткочасне відчуття задоволення, що робить його схожим на нікотин, тільки без шкоди для здоров’я.
Що приготувати з насіння
В якості основного інгредієнта насіння виступає тільки в козинаках, а в інших стравах воно потрібне для додання незвичайного смаку. Найкраще підходить смажене, з яскраво вираженим ароматом.
Житні хлібці
Дієтичні та смачні хлібці не обійдуться без насіння. Повноцінною заміною хлібу його назвати не можна, але для приготування бутербродів воно навіть краще, до того ж сприяє поліпшенню травлення.
Інгредієнти:
50 г очищеного насіння;
100 г житнього борошна і стільки ж висівок;
100 г вівсянки швидкого приготування;
50 г кунжуту (підійде будь-який);
0,5 л води кімнатної температури.
У глибокій ємності перемішати борошно, вівсянку і висівки, посолити за смаком.
Засипати насіння і кунжут, перемішати.
Викласти тісто на деко з пергаментним папером, змащеним олією. Тісто потрібно розподілити по всій поверхні тонким шаром, акуратно намітити ножем форму і розмір майбутніх хлібців.
Випікати в розігрітій до 200°C духовці 15-25 хвилин, залежно від товщини тіста.
Перевірити готовність можна візуально і навпомацки: готова випічка потемніє і перестане бути липкою.
Смачний і корисний десерт
Дієтичні та смачні хлібці не обійдуться без насіння:
Рецепт для всіх, хто стежить за фігурою і у кого немає часу довго стояти біля плити.
Інгредієнти:
1 склянка насіння соняшнику;
0,5 склянки улюблених сухофруктів;
будь-які горіхи за смаком.
Всі інгредієнти залити холодною водою і залишити набухати на 1-1,5 години.
Віджати масу від рідини, подрібнити блендером або товкачем.
Таке «тісто» викласти у форму, накрити і відправити в холодильник на кілька годин, нарізати шматочками.
Можна заздалегідь прикрасити кокосовою стружкою, кунжутом і т.д. Підійде і тертий шоколад, але тоді десерт буде менш корисний для фігури.
17.06.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2022p. На головну сторінку |