Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1072 від 17.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Йодована сіль:

Йодована сіль:

що потрібно знати про неї і яка норма її споживання?

Йодована сіль – це різновид кухонної солі з незначним додаванням йодату калію і йоду у вигляді йодиду. Регулярне вживання йодованої солі допомагає запобігти йододефіциту. Використання цієї солі рекомендується у вигляді профілактики цієї хвороби, бо це доступний і безпечний спосіб вживання йоду.

Лише ? чайної ложки (3 г) йодованої солі в день достатньо для того, щоб задовольнити добову потребу в йоді. Встановлено, що вживання йоду, що перевищує добову рекомендовану норму, добре переноситься. Медики відзначають, що з харчових продуктів ризик отримати передозування відсутній. Верхня межа норми йоду становить близько 1100 мікрограмів – це 6 чайних ложок йодованої солі (24 г).

Дефіцит йоду виникає в тому разі, якщо людина недостатньо її отримує з харчових продуктів. Якщо потреба в йоді не задовольняється, то щитовидка не зможе виробляти достатню кількість потрібних гормонів.

Чим небезпечний дефіцит йоду?

• Недостатнє споживання йоду з їжею призводить до недостатнього вироблення гормонів щитоподібної залози, це негативно позначається на м’язах, печінці, серці, нирках, мозкові і ін. органах.

• Сильний і тривалий дефіцит йоду може викликати гіпотиреоз – дефіцит гормонів щитоподібної залози.

• Дефіцит йоду є частою причиною проблем психічного розвитку у дітей, включаючи зниження рівня IQ.

• Недостатнє надходження гормонів щитоподібної залози в мозок дитини в утробі матері може привести до розумової відсталості.

17.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 17.06.2022p. 
На головну сторінку