Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1073 від 23.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Прості способи, які допоможуть позбутися моху на грядках в городі

Прості способи, які допоможуть позбутися моху на грядках в городі

Зелений мох часто з’являється на грядках в городі, особливо там, де вологість підвищена. Добре це чи погано – так питання не стоїть. Якщо грядка покрилася мохом, то від нього потрібно позбавлятися. Інакше гідного врожаю більшості культур вам не отримати. Одна з причин появи моху, це підвищена вологість. Але вона не є основною. Є й інша, позбувшись від якої ви зможете прибрати мох на вашій ділянці.

Що робити, якщо з’явився мох в городі?

Город - це не ліс і не болото. Тому мох на ньому рости не повинен. Тим часом таке відбувається часто-густо і часто городники причину його появи шукають зовсім не там, де вона знаходиться насправді.

Чому на грядці росте мох?

Підвищена кислотність ґрунту - це основна причина, по якій зелений мох з’являється на городніх грядках. Висновок – потрібно знижувати кислотність ґрунту для вирішення проблеми. Зробити це можна в домашніх умовах, наприклад, ось цими способами.

Використовуємо гашене вапно

По-іншому його ще називають вапно-пушонка. Вносити його потрібно тільки восени (тому вирішити проблему весною з його допомогою не вийде) під перекопування. На квадратний метр ділянки вапна вам знадобиться 0,5 кілограма. У будь-якому садовому магазині купити гашене вапно можна без проблем.

Використовуємо доломітове борошно

При внесенні доломітового борошна ви зможете поліпшити і склад ґрунту, і його структуру, а крім цього збагатити ґрунт магнієм. Вносити його можна не тільки восени під перекопування, як гашене вапно, а й навесні, під посадку. Це є його безперечною перевагою. Витрата доломітового борошна така ж, як і у вапна – 0,5 кілограма на один квадратний метр оброблюваної ділянки.

Якщо борошно вносити ви будете восени, то підживлювати цю ділянку потрібно буде вже тільки навесні. Вносити доломітове борошно в ґрунт разом з добривами не слід.

Знижуємо кислотність ґрунту за допомогою деревної золи

Щоб ґрунт добре розкислити, внести деревної золи потрібно досить багато. На квадратний метр – 1-1,5 кілограма золи. Великий плюс золи – вона завжди під рукою. Адже на дачі ми спалюємо багато деревних відходів. Хоча, звичайно, напекти потрібну кількість золи не так просто. Все-таки потрібна вона у великій кількості, особливо, якщо ділянка у вас велика.

До того ж, кількість кальцію в золі визначається різновидом деревини, що спалюється, і рядом інших факторів. У будь-якому випадку викидати деревну золу не слід, успішно боротися з мохом на ділянці з її допомогою можна в будь-якому випадку.

23.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2022p. 
На головну сторінку