Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1073 від 23.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чи дійсно склянка теплого молока на ніч допомагає краще заснути?

Чи дійсно склянка теплого молока на ніч допомагає краще заснути?

Кажуть, що склянка теплого молока допомагає заснути. Але чи так це насправді? Виявляється, не зовсім. Подивіться, який реальний вплив на наш організм надає склянка теплого молока, випита перед сном, а також дізнайтеся про інші більш ефективні способи добре висипатися.

Чи сприяє тепле молоко кращому засипанню?

З психологічної точки зору склянка теплого молока дійсно може допомогти заснути. Багато в чому це пов’язано з тим, що воно асоціюється з дитинством і безпекою. Все це створює правильні умови для засипання. Однак дослідники вирішили ближче поглянути на інгредієнти молока і перевірити, чи впливають амінокислоти, що містяться в ньому, на організм і чи дійсно забезпечують міцний сон.

З чого складається молоко?

Крім інших інгредієнтів молоко містить триптофан – амінокислоту, яка сприяє сну. У нашому тілі вона не виробляється, тому недолік заповнюється за допомогою правильного харчування. Триптофан присутній не тільки в молоці, а також в індичці, рибі, соєвих бобах і арахісі. Навіщо він потрібен нашому організму? У числі іншого триптофан бере участь в синтезі гормону мелатоніну.

У свою чергу мелатонін – це хімічна сполука, яку організм людини виробляє переважно в епіфізі і яка координує роботу нашого біологічного годинника, регулює ритми сну і неспання. Вироблення мелатоніну гальмується світлом, тому для міцного сну важлива відсутність його джерел.

Таким чином, теоретично вживання певних продуктів або вживання молока, багатого триптофаном, може викликати сонливість. Однак слід зазначити, що потрібна дійсно велика кількість цієї амінокислоти, щоб спати як немовля.

Так, вчені підрахували, що потрібно випити близько 7,6 літрів молока, щоб захотіти спати. Однак не кожна травна система впорається з такою кількістю! Більш того, навіть якщо з успіхом витримаєте це випробування, немає стовідсоткової впевненості, що це спрацює. Причина в тому, що молоко також містить безліч інших сполук, які конкурують за те, щоб потрапити в мозок через кров.

Тепле чи холодне?

Якщо говорити про температуру молока, немає таких досліджень, які б свідчили про те, що вона повинна бути високою, щоб спрацювали будь-які психологічні або фізіологічні ефекти. Дослідження тільки показали те, що теплий напій підвищує температуру тіла, що своєю чергою покращує кровообіг і допомагає розслабитися.

Які є альтернативи молоку?

Щоб краще спати, не слід перед сном дивитися телевізор, зациклюватися на прикрих подіях дня або їсти забагато. Якщо будете лягати спати з так званим «повним шлунком», у вас можуть виникнути проблеми з засипанням і якістю сну. З іншого боку, порожній шлунок теж заважає заснути, тому приблизно за дві години до сну рекомендується з’їсти щось легке і низьковуглеводне.

Статті призначені лише для ознайомлювальних та освітніх цілей і не замінюють професійні медичні консультації, діагностику або лікування. Завжди консультуйтеся зі своїм лікарем з будь-яких питань, які можуть виникнути у вас про стан здоров’я.

23.06.2022



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2022p. 
На головну сторінку