Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1073 від 23.06.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

«Сміттєві» банки…

«Сміттєві» банки…

Кожна професія має свій лексикон. При цьому не завжди непрофесіонали можуть його зрозуміти, особливо, якщо справа стосується грошей і грошей дуже великих.

Останнім часом наш Національний банк оприлюднює дуже багато різних заяв. Не можна сказати, що вони справляють якесь серйозне враження на більшість громадян хоча б через те, що інформацію НБУ готують фінансисти, а вони звикли оперувати термінами галузі.

Отже, у вівторок, 21 червня, з’явилась новина від Національного банку України. За даними заступника голови НБУ Сергія Ніколайчука, через війну, яка вже йде майже чотири місяці, вітчизняні банки втратять близько 20?% кредитного портфелю.

Ну кого така новина може сильного схвилювати? Ну втратять кожен п’ятий кредит наші банки і що? Як це вплине на життя простих українців? На жаль, вплине і вже досить скоро. Банк – це організація, яка торгує грошима. Вона їх купує у людей або фірм за певний відсоток (бере депозити) і продає іншим фірмам і громадянам за певний відсоток (видає кредити). При цьому відсоток з депозитів менший ніж відсоток за кредитами, і на цій різниці у всьому світі живуть банки. Так в теорії. Але в наших ненормальних економічних умовах кредитування завжди було дуже ризикованим видом фінансових операцій, і банки зобов’язані залишати частину коштів на покриття ризиків при кредитуванні. Таким чином, неможливість платити за кредитами, а НБУ частку таких кредитів оцінив у 20?%, призведе до необхідності виплачувати депозити клієнтів з резервів банків або не виплачувати їх взагалі. Є, звісно, й інший сценарій – гасити борги перед власниками депозитів, набираючи нові депозити. Але цей шлях, м’яко кажучи, ну дуже слизький. Тим більше, що за даними того ж самого НБУ, за останні місяці власники депозитів активно виводять свої гроші з фінансових установ. Це нормально для власників депозитів, але ставить значну частину банків в дуже скрутну ситуацію. Потрібно звідкись брати гроші для погашення збитків, а те, що фінансова галузь країни опинилась у кризі, НБУ повідомляє регулярно. Ситуація не нова, але, тим не менше, дуже небезпечна. З одного боку, якщо зменшення депозитів у банках продовжиться, то дуже значні готівкові кошти почнуть «гуляти» в нашій і без того розбалансованій економіці, що призведе до стрибка інфляції. При чому інфляція вдарить, в першу чергу, по тих, хто ці самі депозити ніколи в очі не бачив – по бюджетникам та малому бізнесу. Також така ситуація негативно вплине на курс гривні до іноземних валют… Тобто, ми побачимо те, що бачили у 1998, 2008, та 2014 роках. Сценарій невеселий, але будемо сподіватись, що не тільки НБУ розуміє всю його небезпеку, і шляхом грамотної фінансової політики вдасться уникнути перетворення наших фінансових установ у «сміттєві» банки…

23.06.2022Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 23.06.2022p. 
На головну сторінку