Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1075 від 07.07.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Як живеться сьогодні громадам на Рівненщині?

Як живеться сьогодні громадам на Рівненщині?

Питання це далеко не риторичне. Звісно, під час дії військового стану роль органів місцевого самоврядування суттєво менша ніж у мирний час, але вони працюють і можна сказати більше – саме від їх роботи залежить нормальне функціонування інфраструктури України. Саме тому автор на початку п’ятого місяця дії військового стану звернувся до голови Великоомелянської громади Алли Карпюк з проханням розповісти про те, чим сьогодні займається влада цієї однієї з найперспективніших громад Рівненщини.

– Алло Володимирівно, останній раз ми спілкувались на початку нинішнього року. Що змінилось з цього часу?

– На жаль, дуже багато. Якщо взяти перші два місяці 2022 року, то в нас було дуже багато планів та проєктів. Наприклад, ми отримали субвенцію на утеплення фасаду нашої школи у селі Велика Омеляна, планували провести ремонт даху Грушвицької школи. Багато планів було на ремонти доріг. Минулого року вдалось зробити чимало з їх впорядкування. В нинішньому році ми хотіли би продовжити цю роботу та, на жаль, втрутилась війна і, принаймні поки що, від цих планів довелось відмовитись. Фінансова ситуація через військові дії в країні складна і тому на масштабні проєкти грошей немає. Хоча сказати, що ми як орган місцевого самоврядування не працюємо – не можна. Скоріше, навпаки – роботи стало більше. Потрібно підтримувати нашу інфраструктуру в нормальному стані, проводити поточну роботу. При цьому надходження до нашого бюджету дуже серйозно скоротились. Є проблема з неотриманням нашою громадою базової дотації, відміна акцизу на пальне, припинення або скорочення обсягів діяльності багатьох підприємств, які знаходяться на території нашої громади. Суттєво гірше почали сплачуватися місцеві податки, такі як земельний податок та ПДФО. Тобто, доводиться працювати нам в умовах доволі складних. Щоправда, останнім часом ситуація почала покращуватися і багато підприємств, які розташовані в нашій громаді, почали збільшувати обсяги робіт. Будемо сподіватись, ця тенденція продовжиться.

Окремо треба сказати про волонтерську діяльність. В нашій громаді дуже багато справжніх патріотів, які з першого дня війни почали допомагати фронту та громадам, які постраждали внаслідок бойових дій. Хочу сказати, що ця робота є дуже масштабною і щоденною. Зокрема, ми активно взяли участь у зборі коштів на придбання для наших захисників чотирьох автомобілів. Постійно збираємо і відправляємо допомогу для бійців на фронт і для постраждалих цивільних. До нас звернулось керівництво Круліківської громади в Чернігівській області, яка дуже постраждала від бойових дій. Там було знищено половину приватних житлових будинків. Ми постійно допомагаємо цій громаді. Так, нещодавно до Круліківської громади був відправлений вантаж будівельних матеріалів вагою в три тонни.

Взагалі, за останні чотири військові місяці нам вдалось зробити чимало. Так, ми змогли відкрити третій в області Центр безпеки громадян. Він вже працює і хочу сказати, дуже добре, що він у нас є. На його базі вже працює інтерактивний клас з питань безпеки. На сьогоднішній день в класі займаються 32 юних мешканців нашої громади. Знання правил порятунку в наш час дуже важливі для всіх громадян. Також ми будуємо в навчальних закладах громади захисні споруди, аби мати можливість з першого вересня почати навчальний процес. Це дуже важливо – створити умови для повноцінного і безпечного навчання дітей. Так що Великоомелянська громада працює.

07.07.2022Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 07.07.2022p. 
На головну сторінку