Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1077 від 21.07.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Українці, які прибули до Польщі під час війни, мають доступ до медицини на рівні з її громадянами

Отож українці, які знайшли прихисток у Польщі, отримали доступ до медичної допомоги у цій країні на рівні з її громадянами. Для цього потрібно мати закордонний паспорт громадянина України, в якому є позначка про перетин кордону після 24 лютого 2022 року.

Якщо перетнули кордон без закордонного паспорта – документ, що підтверджує дату перетину польського кордону польськими службами. Надання медичної допомоги для українців – безоплатне.

«Наші громадяни, які, рятуючись від війни зупинились у Польщі, мають не лише прихисток польської держави, але й доступ до якісної медичної допомоги. Для цього слід зареєструватися на території польської держави: отримати статус біженця чи статус тимчасового захисту, а також аналог українського ідентифікаційного номера – PESEL», – зазначила заступник міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

На сьогодні Польща надала українцям безоплатний доступ до медичної допомоги на всіх рівнях:

базова медична допомога – візити до сімейних лікарів, виклик «швидкої»;

спеціалізована амбулаторна допомога;

діагностичні дослідження (за направленням лікаря);

лікування в стаціонарі;

психіатричне лікування;

реабілітація (крім курортів);

стоматологічні послуги.

Система сімейних лікарів у Польщі подібна до української. При відчутному погіршенні самопочуття та для отримання профілактичного супроводу пацієнту варто звернутися до сімейного лікаря. Сімейні лікарі опікуються всією родиною. Вони надають консультації, а при потребі направляють до лікарів спеціалізованої медичної допомоги (окулісти, кардіологи, ендокринологи та ін.), а також на додаткові діагностичні обстеження та лабораторні дослідження.

Також важливо, що в аптеках у Польщі рецептурний відпуск переважної більшості медичних препаратів. Рецепт можна отримати у сімейного лікаря або фахівця «вузької» спеціальності.

Знайти медичний заклад, де працює сімейний лікар, можна за номером безоплатної цілодобової гарячої лінії – 800 190 590. Знайти лікаря чи пункт вакцинації можна, зателефонувавши на номер 800 190 590.

Окремо Ірина Микичак підкреслила, що вагітні українки, які перетнули кордон з Польщею після 24 лютого 2022 року, мають право на безоплатне ведення вагітності, пологи та догляд за новонародженим в медичних закладах Польщі, які уклали контракт з NFZ (Національним фондом охорони здоров’я). Для цього потрібно стати на облік в акушерсько-гінекологічну амбулаторію.

21.07.2022



Рівне-Ракурс №10 від 21.07.2022p. 
На головну сторінку