Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1078 від 01.08.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс спорту

Олімпійська спадщина України

Олімпійська спадщина України

Історія українського олімпійського спорту рясніє іменами видатних спортсменів та їх здобутками. Це гімнасти, легкоатлети, плавці, фехтувальники, стрільці з лука та пістолета і багато-багато інших. Серед них були й ті, які стали першими, кому вдалося відкрити лік олімпійським медалям.

2022-го ми відзначаємо 70-річчя першої участі українських спортсменів в Олімпійських іграх. Шлях наших атлетів на міжнародну спортивну, зокрема олімпійську арену, був складний і неоднозначний.

Міжнародна онлайн-конференція, присвячена цій ювілейній даті, пройшла в рамках проєкту НОК України #OlympicLab за напрямом «Олімпійські та загальнолюдські цінності» і об’єднала спортивні та освітні заклади ряду областей України, Казахстану й Словаччини. Захід спільно провели Рівненське та Дніпропетровське обласні відділення НОК України.

Учасників заходу привітали віце-президент НОК України, президент Олімпійської Академії України Марія Булатова, голова комісії НОК України «Осередки НОК» Володимир Ковальов, олімпійський чемпіон з важкої атлетики Монреаля-1976 Юрій Зайцев, начальник управління у справах молоді та спорту Рівненської ОДА Віталій Ліпський, менеджер із зв’язків із суб’єктами олімпійського руху НОК України Вікторія Веселова, голова Відділення НОК України в Рівненській області Микола Петренчук, виконавчий директор Дніпропетровського обласного відділення НОК Олександр Дювбаков.

Марія Булатова підготувала унікальну презентацію про участь наших спортсменів в ХV літніх Олімпійських іграх 1952 року в Гельсінкі, де зупинилась на цікавих фактах біографії спортсменів та їх тренерів, а про легендарну українську спортсменку Ніну Бочарову, яка вже у перший день змагань, 20 липня 1952 року, завоювала золоту олімпійську медаль за виступ у вправі на гімнастичній колоді й увійшла в історію як перша чемпіонка Ігор з України, розповіли школярі Рівненського навчально-виховного комплексу «Колегіум» на чолі з вчителем фізичного виховання Олегом Левенцем. Варто відзначити, що саме українка є автором унікальної вправи – поперечного шпагату на брусах, який і досі у світі ніхто не виконує. Впродовж усієї спортивної кар’єри саме бруси і колода були для неї найуспішнішими. Уславлена полтавка вважалася однією з кращих гімнасток світу кінця 40-х – початку 50-х років ХХ століття. Школярам Рівненського колегіуму двічі пощастило зустрітися з живою легендою українського спорту та почути цікаві розповіді.

З доповіддю «Формування у майбутніх фахівців фізичного виховання і спорту професійних компетентностей з олімпійської освіти» виступила професор кафедри теорії і методики фізичного виховання та адаптивної фізичної культури МЕГУ імені Степана Дем’янчука Лідія Завацька.

Про участь в Олімпійських іграх, олімпійську освіту школярів та молоді, участь в проєктах НОК України розповів присутнім почесний гість заходу, олімпійський чемпіон з важкої атлетики Юрій Зайцев. Для гостей зустрічі він підписав книги «Юрій Зайцев: Про час та про себе».

Привітали Україну з ювілеєм, побажали нашій країні миру наші казахстанські колеги із загальноосвітньої школи імені Нуркена Абдирова (м. Караганда) – Ерлан Рахімжанов і Тетяна Бутузова, які ознайомили присутніх з історією та розвитком олімпійського руху в країні.

У своєму відеозверненні привітали українців з 70-річним ювілеєм участі в Олімпійських іграх і представники «Олімпійського клубу» Міхаловіце (Словаччина). Саме у їхній країні з 24-30 липня 2022 року проходить XVI літній Європейський юнацький олімпійський фестиваль у Банській Бистриці, участь в якому беруть й українці.

Завершилася зустріч спільною розминкою юних учасників проєкту #OlympicLab та віршованим привітанням учнів Придніпровського ліцею Червоногригорівської селищної ради Нікопольського району Дніпропетровської області на чолі з вчителем фізкультури Олександром Клименко.

То ж вивчаймо історію!

І шануймо своїх героїв!

01.08.2022



Рівне-Ракурс №10 від 01.08.2022p. 
На головну сторінку