Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1079 від 05.08.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Не тільки біль в горлі: як наш організм реагує на морозиво в спеку?

Влітку нас часто «тягне» на холодну їжу. Замість гарячих супів і других страв ми вважаємо за краще легкі салати і закуски, прохолодні напої і морозиво. Однак відмова від гарячої їжі далеко не завжди йде нашому організму на користь.

Харчуючись виключно холодною їжею, ми ризикуємо нажити кілька вкрай неприємних проблем зі здоров’ям, – попередили гастроентерологи.

Проблеми з кровообігом

Для організму контакт з холодною їжею означає різку зміну температури. А це неминуче призводить до розширення або спазму кровоносних судин. Порушення кровообігу загрожує цілим списком неприємних наслідків: шумом у вухах, запамороченнями, нудотою. А також коливаннями артеріального тиску, що вкрай негативно позначається на роботі мозку і серцево-судинної системи.

Головний біль

Холодна їжа і напої з льодом можуть стати причиною так званого «холодового» головного болю. Відчувши холод у роті, організм кидається «рятувати» мозок і переганяє в нього велику кількість теплої крові. На тлі збою в кровообігу у людини починає раптово і сильно боліти голова.

Зазвичай хворобливі відчуття пульсуючі і різкі. Локалізуються вони в районі чола і передньої частини голови, але іноді боліти може і в районі очей, і за вухами.

Захворювання горла

Всупереч розхожому переконанню, сезон ангін – зовсім не зима, а літо. Річ у тім, що для горла небезпечні не стільки низькі температури повітря, скільки їх різкі перепади. Подібним «температурним гойдалкам» ми піддаємо свій організм саме в жарку пору року. Наприклад, коли сидимо під кондиціонерами, п’ємо крижану воду і їмо морозиво.

Переохолодження горла в спеку часто стає причиною ангін, фарингітів, тонзилітів, і навіть абсцесів – гнійних запалень піднебінних мигдалин. Щоб уникнути ускладнень, краще тамувати спрагу водою кімнатної температури або злегка охолодженою, але у жодному разі не крижаною. Не варто «накидатися» і на морозиво: йому треба дати злегка підтанути.

Проблеми з травленням

Холодна їжа вкрай негативно впливає і на наше травлення. Що буде, якщо з’їсти шматок холодного м’яса або курки? Така їжа занадто швидко «проскочить» через шлунково-кишковий тракт і не зможе затриматися в шлунку належний час. В результаті організму банально не вистачає часу, щоб переварити білок.

Не кращим чином справи йдуть і з жирами: в холодному вигляді розщеплювати їх набагато важче. Частим наслідком «холодного» перекусу стає тяжкість і відчуття тяжкості в шлунку.

05.08.2022



Рівне-Ракурс №10 від 05.08.2022p. 
На головну сторінку