№1084 від 08.09.2022p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Сьогодні на ринку, на жаль, чимало підробок меду. З’являються вони тому, що такий товар більш вигідний, крім того, за допомогою різних добавок продовжується життя меду і поліпшується його товарний вигляд. Щоб точно знати, чи їсте ви якісний мед, дізнайтеся про ознаки натуральності і домашні способи перевірки.
До речі, зацукровування – натуральний процес, який не можна підробити цукровим сиропом. Якщо мед зацукрувався, то це гарантія того, що він натуральний. Також, якщо на поверхні, в місцях зіткнення меду з банкою, є дрібні воскові вкраплення, то це також говорить про якість і натуральність продукту.
Розшарований же мед, навпаки, говорить про низьку якість. Це означає, що мед, швидше за все, зібрали занадто рано, коли він був ще незрілий – мед не був запечатаний бджолами в сотах. У такого меду високий відсоток вологи і недостатня в’язкість, а також інша, більш низька кількість корисних речовин. Якщо відбувся поділ меду на рідку частину, яка вже ніколи не зацукрується, і тверду. Про якість такого меду і говорити не доводиться.
Спробуйте мед – натуральний продукт викличе легке печіння в горлі. Якщо ви відчуваєте присмак паленої карамелі, то цей мед вже нагрівали. Якісний, зрілий мед, якщо його зачерпнути ложкою, буде стікати назад в посуд рівною, нерозривною цівкою, утворюючи гірку. Саме такий мед довго простоїть, не псуючись. Якщо ви хочете, щоб мед залишався якомога довше рідким, то зберігайте його в більш теплому приміщенні.
Додавши ложку натурального меду в чай, ви помітите, що колір напою змінився в бік більш темного. Це також говорить про натуральність продукту. Підробка видасть себе тим, що чай абсолютно не змінить свого кольору – нібито додали цукровий сироп.
Визначити якісний мед можна ще й за вагою. Окремо поставте на вимкнені ваги порожню банку, включіть ваги, а потім, замість порожньої банки, поставте банку з медом. Літр натурального меду важить 1,4-1,5 кг. Менша вага говорить або про неякісний товар, або про підробку.
Оцінити, чи натуральний мед ви купили, можна за допомогою ложки і запальнички. Наберіть половину ложки меду і нагрійте запальничкою. Протягом короткого часу натуральний мед закипить, з’являться бульбашки і легкий медовий аромат. Підробка ж потемніє і почне пахнути паленим цукром.
Капніть трохи меду на серветку або аркуш паперу і залиште на 10 хвилин. Натуральний мед не залишає «мокрої» плями від зайвої вологи. Він в’язкий, його консистенція однорідна. Якщо ж через 10 хвилин навколо краплі утворилася «мокра» пляма, це свідчить про те, що мед низької якості, незрілий, з високою кількістю вологи. Такий мед довго не простоїть – незабаром він заграє і зіпсується.
Як перевірити, чи є в меді добавки: крохмаль, борошно, патока, порошкова крейда? Одним із способів є перевірка йодом. Капніть краплю йоду в мед. Якщо він змінить колір на блакитний або синій, то в продукті є крохмаль, доданий для густоти.
Щоб дізнатися, чи додали в мед крейду, скористайтеся наступним способом. У пів склянки води гарненько розмішайте 1 ст.л. меду і капніть оцтову есенцію. Якщо з’явилося характерне шипіння і бульбашки, значить, в мед була додана крейда.
Щоб дізнатися, чи додали в мед патоку, використовуйте нашатирний спирт. 2 ст.л. води змішайте з 1 ст. л. меду, сюди ж додайте пару крапель нашатирного спирту. Якщо колір змінився в бік бурого, а також випав осад, то це означає, що виробник для здешевлення додав в мед патоку – їжу для бджіл.
08.09.2022 |
Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2022p. На головну сторінку |