Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1084 від 08.09.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Яку спецію дієтологи рекомендують вживати людям старше 65?

Яку спецію дієтологи рекомендують вживати людям старше 65?

Особливо вона буде корисна літнім, у яких знижений апетит.

Лікарі-ендокринологи, дієтологи порадили літнім людям регулярно додавати в їжу трохи гірчиці. За словами фахівців, ця спеція допомагає покращувати апетит, який у людей у віці часто знижений.

Втрата апетиту у літніх може бути пов’язана з:

прийомом деяких лікарських препаратів,

депресія,

погіршенням настрою,

втратою інтересу до життя,

порушенням чутливості до запахів і смаку їжі.

Так, у чверті людей старше 65 років втрачається здатність відчувати один з чотирьох смаків: солодкий, гіркий, солоний, кислий.

Тим часом, зниження апетиту вважається однією з причин небезпечної і частої патології в літньому віці – синдрому мальнутриції.

Недостатність харчування або синдром мальнутріціі є небезпечною патологією, до якої схильні люди старше 65 років. Вона призводить до зниження м’язової маси тіла і руйнування кісткової тканини, тягне за собою когнітивні порушення, погіршує якість життя людини, знижує рівень її фізичної активності, уповільнює швидкість відновлення після перенесених хвороб.

А гірчиця, якщо її регулярно додавати в їжу, допомагає підвищити апетит і не допустити можливих проблем. Як і інші гострі і пряні спеції, вона подразнює слизову ротової порожнини і шлунку, стимулюючи слиновиділення і секрецію шлункового соку – в результаті поліпшується апетит і травлення в цілому.

Лікарі назвали ще 4 корисних властивості гірчиці:

має протизапальну дію,

має антиоксидантний ефект,

зміцнює імунітет,

уповільнює утворення каменів в жовчному міхурі.

Кому не можна їсти гірчицю?

Спеціалісти попереджають, що цю спецію, як і інші гострі приправи, треба вживати в помірній кількості. І не тільки в літньому віці.

Однак, є і деякі протипоказання.

Від гострої і пряної їжі краще відмовитися тим, у кого є:

захворювання шлунково-кишкового тракту,

алергія,

зайва вага.

6 причин їсти гостру їжу кожен день

У любителів пекучої і пряної їжі є пристойна кількість бонусів для здоров’я. Ось лише деякі з них.

Поліпшити травлення.

Боротися з мікробами, що потрапляють в травний тракт разом з їжею. Це відбувається завдяки капсаїцину – особливій хімічній сполуці в рослинах, яка викликає характерне відчуття печіння в роті при вживанні гострих продуктів.

Заспокоїтися і поліпшити настрій. Гостра їжа підвищує в організмі рівні гормонів задоволення – вони заспокоюють, знижують стрес, притупляють біль.

Полегшувати перебіг ГРВІ. Гостра їжа сприяє очищенню носових ходів і відходженню слизу з бронхів. Це знову все завдяки дратівній дії капсаїцину – він забезпечує розширення судин і приплив крові.

Поліпшити кровообіг і знизити тиск. Гостра їжа створює відчуття тепла, а розширення судин і виділення адреналіну призводять до зниження кров’яного тиску.

Схуднути. Завдяки капсаїцину прискорюється кровотік, поліпшується робота серцево-судинної системи, зайва рідина і токсини краще виводяться з організму. Головне, не пересолювати їжу – інакше надлишок солі в їжі переважить всі позитивні властивості гострих продуктів, зберігши воду в тілі у вигляді набряків.

08.09.2022



Рівне-Ракурс №10 від 08.09.2022p. 
На головну сторінку