Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1086 від 22.09.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Без болю та стресу – в обласному фтизіопульмонологічному центрі по-новому діагностуватимуть туберкульоз у дітей

Без болю та стресу – в обласному фтизіопульмонологічному центрі по-новому діагностуватимуть туберкульоз у дітей

На базі комунального підприємства «Рівненський обласний фтизіопульмонологічний центр» Рівненської обласної ради працює клініко-діагностична лабораторія, яка оснащена інноваційним медичним устаткуванням.

Завдяки системі GeneXpert діагностувати туберкульоз у пацієнта можна за 77 хвилин.

За словами директора центру Федора Авруки, це – надсучасний, швидкий та якісний метод діагностики.

– Тест на ампліфікацію нуклеїнової кислоти на основі картриджа одночасно дає можливість швидко діагностувати туберкульоз та провести тест на чутливість до антибіотиків. Тобто, це максимально швидкий та, що важливо, – легкий спосіб визначити, чи є недуга у пацієнта, чи її немає, – пояснив Федір Аврука.

Крім того, такий спосіб дає можливість лікарям проводити діагностику туберкульозу в дітей абсолютно безболісно та безстресово. Адже непотрібно брати мокротиння, носоглотковий або шлунковий аспірат, що досить проблематично з маленькими дітками.

У центрі наголошують, що з початком осінньо-зимового періоду зросли ризики захворіти на грип та ГРВІ. На жаль, симптоми цих недугів схожі на симптоми туберкульозу, передусім легке покашлювання. Тому радять бути пильними і, в разі, якщо такий кашель триває понад два тижні, звертатися до фтизіатра.

22.09.2022



Рівне-Ракурс №10 від 22.09.2022p. 
На головну сторінку