Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1087 від 30.09.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Два напої, що викликають різке підвищення тиску протягом 30 хвилин після вживання

Два напої, що викликають різке підвищення тиску протягом 30 хвилин після вживання

Людям, що страждають гіпертонією, рекомендують жорстко обмежувати вживання кави – через її здатність ще більше підвищувати високий тиск, а разом з ним і ризики проблем з серцем і судинами. Однак, як показують дослідження, з чаєм гіпертонікам теж слід бути обережніше.

Так, автори одного з досліджень перевірили дію гарячого напою на артеріальний тиск і прийшли до несподіваних результатів. Незважаючи на те, що попередні роботи пов’язували чай з більш низьким ризиком серцево-судинних захворювань, вчені побачили інший ефект. Замість очікуваного зниження високого тиску зелений і чорний чай, навпаки, приводили до різкого стрибка цифр на тонометрі вже через 30 хвилин після вживання.

Дослідження складалося з двох випробувань. У першому 20 людей, які не страждають підвищеним тиском, пили звичайну гарячу воду і воду з аналогічним вмістом кофеїну, як в чаї. На другому етапі чоловіки і жінки з гіпертонією пили гарячий чорний і зелений чай. Крім того, учасники повинні були випити 5 чашок зеленого і чорного чаю протягом семи днів. Хоча обидва чаї багаті флавоноїдами, які благотворно впливають на здоров’я, вони також містять кофеїн – саме ця речовина і викликала гостру реакцію на гарячі напої.

Дослідники виявили, що через 30 хвилин гарячий напій призводив до різкого підвищення тиску. Однак через годину після приймання, коли в учасників знову вимірювали тиск, ніяких «значних ефектів» вже не було.

«Всупереч нашій початковій гіпотезі, вживання чаю викликало більш різке підвищення артеріального тиску, ніж просто вода з кофеїном. Однак незважаючи на цей ефект, при регулярному вживанні чай не приводив до значущих коливань тиску при амбулаторному вимірі», – зробили висновок вчені.

Схоже, з приводу чаю, як і кави, думки вчених розходяться – автори різних робіт іноді отримують суперечливі результати. Так, згідно з одним оглядом, де були проаналізовані 11 досліджень за участю 378 осіб, чорний чай був здатний знижувати артеріальний тиск, а напій визнаний корисним для гіпертоніків. В іншому дослідженні зелений чай також був пов’язаний з нижчими показниками артеріального тиску.

30.09.2022



Рівне-Ракурс №10 від 30.09.2022p. 
На головну сторінку