Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1088 від 10.10.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Рівненщина найбільше потребує швачок та лікарів…

Рівненщина найбільше потребує швачок та лікарів…

Безробіття і боротьба з ним стають все більш актуальним завданням для органів державної влади. Це не дивно, адже за офіційними даними, через війну роботу втратили мільйони українців – прогнози щодо перспектив ринку праці самі невтішні…

Однак, принаймні на Рівненщині, цю проблему розуміють і шукають шляхи збільшення кількості робочих місць. Про це минулого вівторка на пресконференції розповіли начальник Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук та його заступник Сергій Васильчук.

Як розповів Іван Ткачук, сьогодні в області є 898 вакансій, в тому числі 40 для осіб з інвалідністю. Найбільше область потребує швачок та лікарів, а найменше – менеджерів, що в цілому закономірно в умовах воєнного часу. Служба зайнятості активно впроваджує численні програми з перепідготовки кадрів, оскільки ринок праці постійно змінюється і вимагає спеціалістів. При цьому навчання безкоштовне, що в наш час дуже цінно для багатьох людей, які втратили роботу. Частині підприємств, які через військові дії змушені були частково згорнути свою діяльність, виплачується компенсація по частковому безробіттю. На Рівненщині її отримують 404 людини. В нинішньому році в області вже виплачено допомог по частковому безробіттю на 5,3 мільйонів гривень. З початку року працевлаштовано 257 безробітних із компенсацією єдиного внеску їх роботодавцям на загальну суму 4,1 мільйони гривень. Також стимулюється прийом на роботу вимушених переселенців. Більше 5 мільйонів гривень отримали роботодавці за працевлаштування 488 чоловік.

Сергій Васильчук більш детально розповів про досить цікаву програму «Мікрогранти на створення або розвиток власної справи». Цей проєкт успішно реалізовувався в багатьох країнах Східної Європи, зокрема в Польщі. Суть його проста. Підприємець або фірма подає заявку на мікрогрант. При її отриманні він зобов’язується створити нові робочі місця. Якщо робоче місце одне – отримує від 50 до 150 тисяч гривень. Якщо два – 250 тисяч. При цьому родзинкою цього проєкту є те, що гроші не потрібно повертати, але кілька років скорочувати робочі місця не можна. Заявки подаються через застосунок Дія. Сам Центр зайнятості допомагає підприємцям оформити заявки. Починаючи з першого липня поточного року вже подано 384 заявки, 134 з них отримали позитивне рішення і вже 37 підприємців мають гроші за цією програмою.

Сергій Васильчук зазначив, що мікрогранти дуже вигідні бізнесу і закликав підприємців активніше подавати заявки на мікрогранти і створювати, завдяки їм, нові робочі місця по всій області.

10.10.2022Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 10.10.2022p. 
На головну сторінку