Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1090 від 20.10.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому ввечері хочеться солодкого: причини і наслідки

Чому ввечері хочеться солодкого: причини і наслідки

Нерегулярне харчування Одна з найголовніших і поширених причин, по якій організм людини може сигналізувати про бажання з’їсти щось солодке, – це нерегулярне харчування. Через нерівномірні прийоми їжі, легкі перекуси і тривалі періоди голоду організм намагається поповнити свої енергетичні ресурси. Саме тому людина відчуває потребу в солодощах, з яких найлегше отримати прості вуглеводи. Порушення харчової поведінки

Помилкова потреба в солодощах закладається в дитячому віці, коли батьки заохочують дітей цукерками і шоколадками за гарну поведінку, вчасно зроблені уроки або якісь добрі вчинки. В результаті у дитини виникає стійкий взаємозв’язок: зробила щось хороше – отримала заохочення у вигляді солодощів. Ця звичка нерідко зберігається і у дорослих людей: після повноцінного трудового дня людина несвідомо заохочує себе солодощами, хоча насправді фізіологічної потреби в цьому немає.

Зайві фізичні і розумові навантаження

З потребою в солодощах можуть стикатися люди, які протягом дня були перевантажені фізичною або розумовою працею. І те, і інше викликає велику витрату енергії, яку організм прагне поповнити простими вуглеводами. Часто така поведінка виникає у студентів в період сесій. У цих випадках дієтологи рекомендують перед навантаженнями з’їдати кілька горішків або сухофруктів, які допоможуть уникнути енергетичного голоду.

Стресові ситуації

Потреба в простих вуглеводах нерідко виникає через стресові ситуації, які в сучасному світі можуть підстерігати людину на кожному кроці. Часті нервові перевантаження можуть викликати депресію, під час якої людина відчуває постійну потребу в поповненні енергією.

Одним з таких стресових факторів є постійне недосипання. Якщо людина регулярно не висипається, її організм перебуває у вічній напрузі, що викликає потребу в простих вуглеводах. Людина відчуває полегшення, коли задовольняє її, з’їдаючи цукерку або солодке тістечко.

Психологічна звичка

Іноді люди самі створюють собі проблему, зводячи чаювання з солодощами в щоденний ритуал. Згодом виробляється психологічна звичка і людина вже не може без вживання солодощів. В результаті відбувається порушення обміну речовин, страждає печінка, з’являються зайві кілограми. З цією звичкою необхідно боротися, замінюючи її іншими справами, не пов’язаними з прийманням їжі.

20.10.2022



Рівне-Ракурс №10 від 20.10.2022p. 
На головну сторінку