Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1094 від 17.11.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Деякі приправи можуть стати причиною серйозного погіршення здоров’я

Деякі приправи можуть стати причиною серйозного погіршення здоров’я

Спеції роблять страви яскравими, апетитними і ароматними, але вони далеко не завжди корисні для здоров’я. Фахівці рекомендують бути помірним у вживанні будь-яких приправ, а від декількох відмовитися.

Лавровий лист

Всього листочок може надати супу або рагу неповторний аромат, а ще ця приправа вважається природним антисептиком, допомагає при застуді, зменшує головний біль. У чому ж шкода лаврового листа? Лікарі вважають, що спеція може загострити проблеми шлунково-кишкового тракту. Саме тому він протипоказаний людям, що страждають гастритом, панкреатитом, виразкою шлунка. Крім того, надмірне вживання лаврового листа може негативно позначитися на роботі нирок.

Кориця

Цей яскравий аромат у більшості асоціюється з десертами, солодощами і, звичайно, кавою. Кориця вважається корисною для хворих на цукровий діабет: вона сприяє зниженню рівня глюкози в крові. Однак спеція протипоказана вагітним жінкам, тим, хто страждає від підвищеного артеріального тиску. Не можна вживати корицю і дітям до чотирьох років.

Кмин

Одна з найвідоміших східних приправ ідеально підходить для м’яса і риби, кмин допомагає впоратися зі стресом. Він активує мозкову діяльність, знімає мігрень і протистоїть спазмом. Однак корисна ця спеція далеко не для всіх: вона може викликати важку алергію, знижувати тиск і сприяти кишкової непрохідності. Намагайтеся вживати кмин в дуже обмеженій кількості.

Гвоздика

Її яскравий аромат відмінно поєднується з вином, фруктами, рибою. У гвоздиці містяться ефірні олії, які допомагають боротися із запаленням, в давнину її використовували, як протизапальний і протигрибковий засіб.

Але від гвоздики варто відмовитися в період вагітності: вона сприяє швидкому підвищенню тиску і викликає сильну алергію, якщо до цього є схильність. Виключити приправу потрібно і тим, хто страждає від захворювань шлунково-кишкового тракту.

Ваніль

Аромат ванілі піднімає настрій, сприяє виробленню ендорфінів, позитивно впливає на серце і стан судин. Але саме ця спеція може стати причиною сильних головних болів, тому тим хто страждає мігренню потрібно від неї відмовитися.

17.11.2022



Рівне-Ракурс №10 від 17.11.2022p. 
На головну сторінку