Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1094 від 24.11.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Лікарі розповіли, за яких хвороб шкідливо пити мінеральну воду

Лікарі розповіли, за яких хвороб шкідливо пити мінеральну воду

На полицях магазинів можна знайти природну мінеральну воду на найрізноманітніший смак – від зовсім прісної і трохи газованої до помітно солоної. Багато хто справедливо вважає, що вона корисніша звичайної води, адже розливають її по пляшках з реальних природних джерел, розроблених «свердловин». Корисність, доступність мінералки в магазинах і її невисоку ціну - багато хто вважає вагомим приводом пити виключно таку воду протягом дня, і закуповують її літрами. Але не будь-яку мінералку можна вживати необмежено.

Природна мінеральна вода завжди продається в газованому вигляді. Інакше мінерали та інші корисні елементи випадуть в осад. Тоді у воді порушиться мінеральний баланс і вона втратить свої цілющі властивості. Причому, навіть натуральну, що містить природний вуглекислий газ, найчастіше додатково газують. Справжніх мінералок природної газації можна знайти дуже небагато.

Пити їх регулярно, як і більш солоні – лікувальні води – з мінералізацією більше 10 г на літр – не варто. Вони не рекомендовані для звичайного щоденного вживання.

Лікарі відзначають, що в таких водах міститься багато натрію. «Передоз» цього мінералу викликає інсульти, інфаркти, а також підвищує тиск.

Через те, що в мінеральній воді містяться розчинені солі, при щоденному вживанні у великих кількостях вона може викликати порушення водно-сольового обміну в організмі. Спочатку це може проявлятися появою набряків, а в подальшому може ускладнитися і утворенням піску або каменів в нирках, – попередили лікарі.

Також треба бути обережнішими з будь-якою мінералкою людям з хронічною нирковою недостатністю і виключити газовану мінералку в період загострення шлунково-кишкових захворювань.

Для щоденного використання підходить тільки столова мінеральна вода з низькою мінералізацією – менше 1 грама на літр.

Як правильно пити мінеральну воду?

Більше користі принесе мінералка до їжі, ніж після. У порожньому шлунку вода омиває слизову, очищає і краще всмоктується.

Мінералкою, що містить іони заліза, краще не запивати ліки: вони можуть утворювати в шлунково-кишковому тракті нерозчинні комплекси з деякими лікарськими речовинами, що знижує всмоктування ліків у ШКТ.

24.11.2022



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2022p. 
На головну сторінку