Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1098 від 22.12.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс подій

Критерії та умови надання житлових субсидій не змінилися, змінюється адміністратор системи

Критерії та умови надання житлових субсидій не змінилися, змінюється адміністратор системи

Заступник Міністра соціальної політики Віталій Музиченко прокоментував найбільш актуальні питання щодо надання населенню житлових субсидій в умовах воєнного стану та підкреслив, що в цьому опалювальному періоді відбулися певні зміни в системі адміністрування.

«Власне, ми говоримо про те, що критерії та умови надання житлових субсидій не змінилися. Змінюється адміністратор системи: якщо раніше це були місцеві органи соціального захисту населення¸ то зараз у декілька етапів ці функції набуває Пенсійний фонд», – сказав Віталій Музиченко.

«Рік особливий, війна вносить корективи в усі аспекти життя, у тому числі надання житлових субсидій. Цього року у нас передбачено, що всі ті громадяни та домогосподарства, які отримували субсидію у минулому опалювальному періоді, тобто станом на квітень 2022 року, їм призначення субсидії відбулося в автоматичному режимі, без необхідного відвідування будь-яких органів, тобто управління соцзахисту самостійно оновили інформацію, призначили субсидію, продовжили нарахування на наступний період», – підкреслив Віталій Музиченко.

Він звернув увагу на те, що «для людей точки звернення за можливістю отримати субсидію тільки розширюються: якщо раніше людина могла звернутися щодо оформлення житлової субсидії через ЦНАП, територіальну громаду, поштою, ДІЮ або іншим способом, то з 1 грудня звернення можуть подаватись до сервісних центрів Пенсійного фонду, що спрощує доступ людей до можливості оформлення житлових субсидій».

Довідково

У зв’язку з повномасштабною військовою агресією рф у 2022 році запроваджено призначення житлової субсидії на наступний період (з травня 2022 року по квітень 2023 року включно) домогосподарствам, які отримували її в опалювальному сезоні 2021-2022 років, без звернень громадян.

Передача функцій ПФ

З 1 грудня кожен має можливість звернутися за субсидією не лише до ЦНАПів та місцевих органів влади, а й до відділень Пенсійного фонду, які працюють за екстериторіальним принципом, що робить процес звернень ще зручнішим та доступнішим.

Люди отримуватимуть виплати зручно та в повному обсязі, а завдяки розвиненим цифровим спроможностям ПФУ буде забезпечено вищу безпеку даних громадян.

Пенсійний фонд вже успішно забезпечив виплату субсидій протягом осені 2022 року в рамках першого етапу передачі функцій їх надання від органів соціального захисту населення.

Наразі Пенсійним фондом України розпочато другий етап, що передбачає прийом громадян та розгляд звернень громадян з означених питань.

Із січня 2023 року призначення, нарахування і виплату житлових субсидій та пільг здійснюватимуть органи Пенсійного фонду України.

22.12.2022



Рівне-Ракурс №10 від 22.12.2022p. 
На головну сторінку