Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1100 від 18.01.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#довгострокову оренду квартир

Як розрахувати прибуток від оренди квартири?

Перш ніж ви вирішите здавати квартиру в оренду, варто подумати про багато нюансів. Насамперед про прибуток. Так, перспектива здачі житла здається досить привабливою – щомісяця ви отримуєте дохід і ні про що не переживаєте. Але потрібно дивитися і на вигідність, а саме порахувати прибутковість від здачі квартири в оренду і відштовхуючись від цього вирішити, чи підходить вам такий вид пасивного доходу або ні.

Які витрати слід враховувати?

Якщо ви купуєте квартиру через агенції нерухомості в Києві, щоб здавати її, то це стане вашою першою суттєвою витратою. Враховуйте ваші можливості та дивіться на перспективи. Наприклад, купити "однушку" вигідніше в плані фінансів, не такого витратного ремонту і низької комуналки. А оскільки квартира якийсь час може стояти в простої, а ви не отримуватимете прибуток, вигідність однушки стає очевидною (витрат все-таки менше).

Чим свіжіша і новіша квартира, тим вища її вартість, тому якщо захочете розрахувати прибуток від оренди квартири, враховуйте ще й те, що вам точно доведеться витратитися на ремонт та покупку меблів (якщо житло порожнє). Також до витрат можна віднести сплату податків та вирішення дрібних побутових питань (щось може вийти з ладу).

Як впливає сезонність та непередбачені обставини?

Кількість людей, які бажають винайняти квартиру, змінюється в залежності від сезону. Осінь — це час навчання, тому в цей період підвищується попит на довгострокову оренду квартир завдяки студентам, які приїжджають з різних міст. Плюс багато хто шукає нову роботу після літнього сезону та хапається за можливість переїхати в інше місто, і відповідно зняти житло.

Влітку попит на квартири трохи згасає, тому що люди повертаються до рідних міст, їдуть у відпустку, тимчасово переїжджають на дачу, тому не виключено, що ваша квартира може опинитися у простої. У будь-якому випадку попит на квартири є завжди, а ринок оренди не стоїть на місці, так що не думайте, що ви постійно йтимете в мінус.

Як орієнтир пропонуємо вам враховувати наступні фактори, з якими ви будете обізнані щодо того, як розрахувати прибутковість квартири від оренди і плюс-мінус вийти на бажані цифри:

  1. Річна оренда та її розмір;
  2. Сума ваших вкладень;
  3. Разові та щомісячні витрати на обслуговування квартири;
  4. Податки;

Можете також скористатися формулою розрахунку річної прибутковості - (Б-В)/А * 100%, де:

Так ви дізнаєтесь відсоток прибутковості. Але ціни на житло мають властивість підвищуватися, тому вам потрібно знати і як змінюється вартість, щоб зробити правильні підрахунки. Знайдіть різницю та додайте її до річної оренди, а потім скористайтеся формулою. Якщо ціни навпаки впали, то різницю треба навпаки відняти. Сприймайте здачу житла в оренду як бізнес, а у бізнесі завжди прораховують усі ризики, можливі збитки та екстрені ситуації.

18.01.2023



Рівне-Ракурс №10 від 18.01.2023p. 
На головну сторінку