№1102 від 26.01.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
1 місце (найсильніше похмілля) – коктейлі з газованою водою
2 місце – солодкі коктейлі
При інших рівних, при вживанні напоїв на кшталт «Піна Колади» і «Мартіні з вишневим соком» теж будьте готові з ранку просити розсолу. Причина прихована в їх смаку. Алкоголь ви часто не відчуваєте і можете випити досить багато таких напоїв. Особливо небезпечні подібні «експерименти» в нічних клубах.
3 місце – шампанське, ігристі вина
Причиною цьому – все ті ж «бульбашки», через які спирт швидше потрапляє в кровотік. Однак напій в чистому вигляді менш небезпечний, ніж всі варіанти коктейлів на його основі.
4 місце – бурбон
Дослідник Дамаріс Рохсеноу з Університету Брауна і його колеги встановили, що в бурбоні в 37 разів більше шкідливих сполук, ніж у горілці. Серед них такі небезпечні речі, як ацетон, ацетальдегід, дубильні речовини та фурфурол.
5 місце – бренді
Експерти Національного центру Лондона, які спеціалізуються на неврології та нейрохірургії, за підсумками досліджень зробили висновок про збільшення шкідливих речовин зі збільшенням терміну витримки напою. А невитриманий бренді нерідко виявляється просто неякісним – в особливій групі ризику ті напої, які продаються в неспеціалізованих торгових точках.
6 місце – віскі
Віскі складається не тільки зі спирту і води, але і містить безліч всіляких добавок, олій. Ці «інгредієнти» дають навантаження на печінку, а також роблять похмілля більш важким. До слова, у токсикологів віскі вважається алкоголем того ж класу, що і неякісний самогон.
7 місце – абсент, самбука
Ще одні «рекордсмени» за рівнем шкідливих сполук. Однак у них є невелика своєрідна перевага перед віскі. У якийсь момент вечора ці напої банально набридають – самбука починає здаватися нудотно, а від абсенту у присутніх починає дерти в горлі. Всьому виною реакція сполук, які є в складі абсенту і самбуки, на нагрів. Адже обидва ці напої найчастіше підпалюють перед вживанням. І так – у якусь мить і це «шоу» стає нецікавим.
8 місце – ром
Найбільш «безпечним» видом рому є світлий. Далі – золотистий, і вже на останньому місці – темний. Вся справа в кількості шкідливих добавок. Однак складність складу ніяк не впливає на частоту підробок: підробляють всі види.
9 місце – джин
В цьому напої, так само як і будь-якому іншому, потрібно дивитися на склад настільки ж уважно, як і на термін придатності кефіру. Одна найменша помилка може обернутися огидними наслідками. Варіацій рецепта існує безліч, проте потрібно звернути увагу на вид спирту, який використовується в напої: чим вище якість – тим краще (в ідеалі – ступеня «альфа», в крайньому разі – «люкс»). Крім того, в ньому повинні бути «екстракти натуральних» (далі залежить від фантазії виробників – від ягід до частинок дерев).
Останнє місце – горілка
Знову ж таки, ми говоримо про горілку високої якості, склад якої зводиться практично до двох складових – спирту високої якості і води. Все інше, на жаль, горілкою можна назвати насилу. «Отрута» – ось, мабуть, найкраще найменування продукту з довгим складом і безліччю хімічних сполук в неї.
26.01.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2023p. На головну сторінку |