Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1108 від 02.03.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

Мікрорайон Ювілейний у Рівному найближчим часом перейменують

Мікрорайон Ювілейний у Рівному найближчим часом перейменують

Оскільки свою назву, як свідчать віднайдені документи, він отримав з нагоди 100-річного ювілею з дня народження Володимира Леніна. Враховуючи вимоги Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», подібного роду назви мають бути замінені. Тож Управління культури й туризму Рівненської міської ради звернулось до рівнян з проханням дати свої пропозиції щодо нової назви мікрорайону.

«В рамках декомунізації і дерусифікації міста маємо спільно прийняти рішення щодо перейменування мікрорайону «Ювілейний». З цього приводу раніше було чимало дискусій. Купа різноманітних версій щодо походження цієї назви. Зараз ми не маємо жодних сумнівів, адже завдяки працівникам апарату Рівнеради та архівного відділу вдалося відшукати документи, які засвідчують, що цей мікрорайон отримав свою назву, відповідно до рішення тоді ще Виконкому Ровенської міської ради депутатів трудящих від 20 серпня 1970 року, і названий так на честь 100-річчя з дня народження так званого «вождя пролетаріату» Володимира Леніна». Безумовно, було б найкраще, на мою думку, дати мікрорайону якусь найбільш притаманну йому назву, наприклад «Хіміків», або за географічним його місцем розташування «Західний», але краще, якщо це вирішуватиметься на основі пропозицій від рівнян. Тому, як голова Комісії з питань найменування міських об’єктів, я дав доручення Управлінню культури з’ясувати думку рівнян, провести онлайн опитування, зібрати пропозиції і ті, які найчастіше будуть подані людьми уже розглянемо в якості нової назви мікрорайону», – зазначив секретар Рівнеради Віктор Шакирзян.

Перейменування всіх радянських об’єктів підтримують і рівненські краєзнавці. Зокрема, Микола Бендюк зауважує, залишати без уваги віднайдені архівні документи жодним чином не можна. Якщо в місті муніципальна влада розпочала процес очищення від радянської і російської окупаційної спадщини, то залишити без уваги назву цілого мікрорайона, названого на честь народження людини, що влаштувала українцям червоний терор і відповідальна за мільйони смертей в Україні – було б просто неприпустимо.

«Насправді, коли ми з членами комісії напрацьовували назви вулиць ми відходили від того, що вулиця «Ювілейна» це радянська назва. Дійшли висновку, що необхідно знайти патріотичну назву. Саме зараз ми боремось за перемогу України та не можемо допустити, щоб в незалежній нашій державі згадували та вшановували дати пов’язані з російськими, тим більше радянськими політичними діячами. Вважаємо, що після того, як було перейменовано кілька десятків вулиць і знесено більше двох десятків радянських пам’ятників, не можна ігнорувати цю назву мікрорайону, вигадану тоталітарним радянським режимом до сторіччя свого кумира – Леніна. Це просто не припустимо», – переконує історик та краєзнавець Микола Бендюк.

Результати опитування будуть представлені на найближчому засіданні Комісії з питань найменування міських об’єктів, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних та анотаційних дощок на території міста Рівного.

02.03.2023За повідомленням пресслужби



Рівне-Ракурс №10 від 02.03.2023p. 
На головну сторінку