Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1110 від 17.03.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

За який час очистяться легені після того, як людина кинула палити?

За який час очистяться легені після того, як людина кинула палити?

Куріння завдає серйозної шкоди здоров’ю людини, про це лікарі та вчені говорять постійно. Однак вони також стверджують, що після відмови від шкідливих звичок ситуація може відновитися, а легені очистяться. Скільки часу потрібно для цього та за яких умов легені оздоровлюються, розповіли лікарі.

Тривале куріння викликає незворотні зміни у легенях. Чим довше людина курить, тим менше можливостей для відновлення. За очищення бронхів та легень відповідає мукоцилірний кліренс. Він складається з кількох компонентів.

Насамперед – це бронхіально-війчастий епітелій. Він займається виштовхуванням частинок, що потрапили до бронхіального дерева. Вії на епітелії постійно скорочуються у певному режимі до великих бронхів і трахеї. При тривалому стажі куріння кількість війчастих клітин зменшується, вони заміщаються на інші. Зростає кількість бокалоподібних залоз, які виробляють слиз – другий компонент, який впливає на очищення легень. В результаті слиз стає густішим, у ньому можуть затримуватися і розмножуватися бактерії, виробляється менше речовин, пов’язаних із захисними властивостями, наприклад секреторних імуноглобулінів, лізоциму та деяких інших, що мають антимікробну дію.

Зазвичай, у момент відмови від куріння у людини виникає загострення кашлю, з’являється або збільшується виділення мокротиння, але через деякий час стан бронхіального дерева та газообмін у легенях покращується, приблизно через шість місяців досягаючи свого максимуму.

Абсолютно будь-яка сигарета шкідлива. Вона викликає параліч вій епітелію бронхів та додаткове їх ушкодження. Крім того, в сигаретному димі міститься багато смол, які також впливають на стан слизу і викликають активацію клітин запалення, що ушкоджують самі бронхи та тканину легень, внаслідок цього розвиваються незворотні зміни в бронхах: легенева паренхіма (тканини) ніби розчиняється, що призводить до розвитку емфіземи легень (захворювання, при якому зменшується дихальна поверхня легень, що бере участь у газообміні, кількість повітря в легенях збільшується настільки, що змінюється анатомія органу).

17.03.2023



Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2023p. 
На головну сторінку