№1110 від 17.03.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Цей смачний та корисний продукт вживати можна не всім. Так, свиняче сало (та інші його види) не варто вживати дітям до 3 років та людям старших за 70 років. Все-таки, це досить щільна їжа, концентрат жирів, який потребує активності, зрілості ферментів, нормальної роботи жовчного міхура.
З цієї причини сало протипоказане:
якщо є загострення гастриту;
людина страждає на гострий панкреатит, холецистит;
при виразковій хворобі дванадцятипалої кишки чи шлунку.
Можливі загострення, погіршення стану, нудота, нездужання.
При цьому у складі сала міститься велика кількість цінних жиророзчинних вітамінів – це А, Е, D. Причому вони добре засвоюються в комбінації з жирами. Також сало містить досить багато арахідонової кислоти – ця незамінна жирна кислота «включає» імунну відповідь нашого організму на віруси та бактерії, бере участь у обміні холестерину.
З погляду здорового харчування максимальну користь може лише принести солоне сало, бо воно не піддається тепловій обробці, на відміну від інших видів (копчене, варене, смажене).
Не можна поєднувати сало з молоком та молочними продуктами. Їх варто вживати в різні години. Кількість ферментів, що розщеплюють молоко у кишечнику, з віком зменшується. Тому перетравлення молока стає для організму тяжкою роботою.
17.03.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 17.03.2023p. На головну сторінку |