№1114 від 13.04.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Ситуація, знайома кожній людині, яка страждає гастритом: вже в печінках сидять прісний протертий супчик і позбавлені смаку тушковані овочі. Дієта-дієтою, але хоч би щіпочку перцю додати, та куркуми, та ложечку гірчички... А потім «раптовий» візит до гастроентеролога.
Спеції і прянощі в більшості випадків – потужний подразник наших смакових рецепторів. Сприяють посиленому травленню, стимулюючи секрецію шлункового соку і створюючи додаткове навантаження на шлунково-кишковий тракт. А оболонка слизової у хворого гастриту і так не в кращому стані. Ось вам і загострення хвороби!
В першу чергу проблема стосується всіх видів перцю, а також мускатного горіха, гвоздики, гірчиці, хрону. Втім, і більш «спокійні» розмарин, шафран і навіть м’ята здатні активувати запальний процес. Зрозуміло, що про «термоядерні» добавки пацієнту з гастритом рекомендується забути і при гострій, і при хронічній стадії хвороби.
Якщо вже зовсім не під силу їсти прісні каші і супи, можна додати трохи зелені – свіжі і сушені кріп і петрушка, але, знову ж таки, не при загостренні. І навіть якщо хвороба на час відступила, протікає без особливих симптомів, у жодному разі не ігноруйте дієту.
Тривале хронічне запалення може привести до атрофії клітин слизової оболонки шлунку і, навіть, переродження їх в злоякісні. До того ж гастрит – стартовий щабель до розвитку виразки шлунку і дванадцятипалої кишки.
Гостра їжа – не причина появи гастриту, але у людей з уже наявними проблемами зі шлунком вона провокує загострення і болю.
13.04.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2023p. На головну сторінку |