№1115 від 20.04.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Яблука – звичні для нас, на відміну від привізної екзотики, дари саду. У них міститься дуже багато вітамінів, мікро- і макроелементів – всього того, що так корисне для нашого організму. А ще вони соковиті і смачні, тому ми намагаємося запастися ними із запасом.
Як зберігати яблука вдома в холодильнику, щоб вони довго не псувалися?
Часто після покупки яблук ми відправляємо їх на полицю холодильника. І це правильно, якщо ми хочемо, щоб вони залишалися соковитими і пружними якомога довше.
Щоб максимально довго зберігати ці фрукти в умовах холодильника, вам буде корисно дізнатися ці тонкощі і секрети від досвідчених господинь.
В ідеалі, яблука потрібно відправити у відсік для овочів і фруктів відразу ж після збору врожаю.
Якщо зробити це на добу пізніше, термін їх зберігання скоротиться на 10 днів.
Слід поступово збільшувати температуру вмісту плодів. Кожні 7 днів її потрібно підвищувати на один градус за Цельсієм. Завдяки цій побутовій хитрості яблука залишаться соковитими, їх м’якуш не втратить своєї щільної консистенції і порадує вас хрускотом.
Поруч з яблуками не варто тримати на полиці холодильника деякі продукти. Річ у тім, що за дозрівання цих плодів відповідає така газоподібна речовина, як етилен. Вона продукується в яблуках навіть після їх збору. Чим вони більш дозрілі, тим більше цього газу виділяють.
Їх не можна залишати поруч з фруктами і овочами, чутливими до впливу етилену. В іншому разі останні швидко перестигнуть і почнуть загнивати.
Сусідство з яблуками сильно шкодить:
лимону;
манго;
авокадо;
персику;
абрикосу;
банану;
груші;
винограду.
До овочів, які не терплять спільного зберігання з яблуками, можна віднести:
спаржу;
цвітну капусту;
броколі;
помідори;
огірки;
цибулю (в тому числі і порей);
капусту;
бобові;
картоплю.
Протипоказано воно і грибам.
А ось швидке псування самих яблук може спровокувати їх сусідство в холодильнику з плодами, які теж виробляють багато етилену. Йдеться про банани, абрикоси, дині, помідори та картоплю. Спільне зберігання яблук з цими дарами саду та городу загрожує тим, що у вас незабаром почнуть загнивати і перші, і другі.
Спритні господині вже давно навчилися використовувати властивість яблук до виділення етилену собі на благо. Вони придумали лайфхак, що прискорює дозрівання незрілих плодів.
Так, наприклад, досить залишити одне перезріле яблучко в пакеті з зеленими помідорами або бананами, щоб останні досягли стану стиглості в лічені години.
20.04.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 20.04.2023p. На головну сторінку |