Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1115 від 20.04.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Краще не ризикувати: стало відомо, за яких хвороб заборонено їсти суші

Краще не ризикувати: стало відомо, за яких хвороб заборонено їсти суші

Суші і роли – страви японської кухні, що стали популярними в усьому світі. Зараз в кожному місті є ресторани, кафе і продуктові магазини, де їх охоче готують і продають.

Ці страви і правда корисні: в них чимало необхідних організму мікроелементів і вітамінів.

Перш за все це:

кальцій;

магній;

калій;

фосфор;

йод;

вітаміни групи А, В, Д, С.

Якщо у вас немає ніяких медичних протипоказань, то роли раз на місяць або навіть трохи частіше – зовсім непогана ідея. Однак пам’ятайте: при порушенні технології приготування суші і ролів і використанні неякісних або зіпсованих продуктів виникають ризики: ви можете отруїтися або ж заразитися глистами. Тому ретельно вибирайте ресторан або службу доставки.

Деяким людям, все-таки, доведеться відмовитися навіть від якісного продукту. І виною тому – певні патології.

Так, вам точно не варто їсти або доведеться строго обмежити суші і роли, якщо у вас є в анамнезі:

цукровий діабет;

гастрит;

холецистит;

панкреатит;

патології гострих інфекційних захворювань (наприклад, сальмонельоз).

Якщо у вас є якийсь із перерахованих діагнозів, обов’язково порадьтеся з вашим лікарем. Можливо, лікар заборонить їсти суші і роли або ж попросить їх строго обмежити, підсумували експерти.

До речі

Напевно, разом з ролами ви любите замовляти соєвий соус. Він чудово поєднується з цими стравами. Медики попереджають: з ним теж треба бути обережнішими, адже соєвий соус можна назвати справжньою «натрієвою бомбою».

Так, в одній столовій ложці соєвого соусу міститься приблизно 902 мг натрію. Це робить його продуктом з високим вмістом солі, що забезпечує 38 % від рекомендованої добової норми споживання. Вважається, що дорослим треба їсти не більше 2 грамів натрію в день, що еквівалентно 5 грамам солі – чайна ложка без гірки.

Коли людина споживає забагато солі, вона в організмі утримує воду. У деяких це може викликати підвищення артеріального тиску, додаткове навантаження на серце і кровоносні судини. Це загрожує розвитком небезпечних патологій, аж до інфаркту або інсульту.

20.04.2023



Рівне-Ракурс №10 від 20.04.2023p. 
На головну сторінку