Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1115 від 20.04.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Олена Полюхович: «На кожного учня у нас є договір про працевлаштування»

Олена Полюхович: «На кожного учня у нас є договір про працевлаштування»

Довгий час професійно-технічна освіта в нас була недооціненою. На це є багато причин і не всі вони об’єктивні. Зокрема, робочі професії вважались мало оплачуваними і неперспективними для молоді. До того ж, було достатньо кадрів для заповнення робітничих посад на існуючих підприємствах. Додатковим негативним чинником стало і скорочення або, навіть, закриття багатьох промислових підприємств. Ці і багато інших факторів ставали на заваді розвитку професійно-техічної освіти. Але часи змінились і сьогодні одним з пріоритетних завдань для вітчизняної галузі освіти став розвиток саме цього її напрямку. Для того, аби зрозуміти нинішній стан професійно-технічної освіти на Рівненщині, автор попросив надати інформацію заступницю директора Департаменту освіти і науки Рівненської обласної державної адміністрації Олену Полюхович, яка безпосередньо керує цим напрямком роботи.

– Пані Олено, розкажіть, що сьогодні з себе представляє галузь професійно-технічної освіти Рівненщини?

– В області працюють дев’ятнадцять закладів та тридцять один центр профтехосвіти. Також один готує фахівців виключно для нашої Рівненської атомної електростанції, також є і три заклади закритого типу в яких набувають професії засуджені, які перебувають в місцях позбавлення волі. Хочу сказати, що система професійно-технічної освіти Рівненщини вважається однією з кращих в Україні і це добре, адже економіці області, для того, щоб вона могла стрімко розвиватись, потрібні працівники. На сьогоднішній день в закладах профтехосвіти Рівненщини навчаються близько десяти тисяч студентів.

– Десять тисяч майбутніх робітників для області – це багато чи мало?

– Достатньо. Ми постійно вивчаємо потреби економіки області і контактуємо з бізнесом. Наша мета готувати працівників, які гарантовано будуть після закінчення навчального закладу працевлаштовані за фахом. Хочу зазначити – на кожного нашого учня є договір з його майбутнім роботодавцем. Це дуже важливо, оскільки потрібно не лише підготувати робітника, а й забезпечити його місцем роботи.

– Пані Олено, а які сьогодні найбільш популярні робітничі професії?

– Найбільш дефіцитною професією сьогодні є трактористи, кравці-закрійники, кухарі, зварювальники. Війна показала, що економіці потрібно більше працівників. До речі, ми не тільки навчаємо молодих працівників. Активно працюють навчально-практичні центри, які дають другу освіту. В цій роботі активно допомагає бізнес, бо підприємства, які сьогодні працюють на Рівненщині, вимагають більше робітників і це добре. До того, ж в області все активніше працюють релоковані підприємства. Для багатьох з них до війни в області просто не готували кадри, оскільки не було потреби. Сьогодні така потреба є і ми активно опановуємо нові напрямки роботи.

– Яка ситуація з матеріально-технічною базою професійно-технічних закладів?

– Постійно працюємо над тим, щоб в наших закладах було найновіше обладнання. Хочу сказати, що нам це вдається. Без цього неможливо сьогодні підготувати якісних робітників. Наші будівельники вміють працювати з коптерами, для підготовки кухарів розробили спеціальне програмне забезпечення, а залізничники вчаться працювати за допомогою спеціальних тренажерів 3D-формату. Постійне оновлення програм та матеріально-технічної бази – запорука розвитку системи професійно технічної освіти.

– А проблеми?

– Проблеми дійсно є, і їх не може не бути. Хоча, наприклад, фінансово галузь забезпечена. Думаю, на сьогоднішній день головна проблема нашої профтехосвіти – це необхідність підвищення іміджу робітничих професій. Тут, дійсно, є над чим працювати.

– Пані Олено, а яка ситуація з абітурієнтами і чи немає дефіциту бажаючих стати робітниками?

– Дефіциту бажаючих немає. Скажу навпаки – є професії, на які, навіть, є конкурс. Зокрема, на одне місце на фах тракториста претендує по два-три бажаючих.

20.04.2023Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 20.04.2023p. 
На головну сторінку