Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1116 від 28.04.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Скільки потрібно сміятися в день, щоб отримати оздоровчий ефект?

Скільки потрібно сміятися в день, щоб отримати оздоровчий ефект?

Користь від сміху для здоров’я дуже велика: він може полегшити біль, принести більше щастя і навіть підвищити імунітет. Сміх здатен здійснювати позитивний вплив на наше психічне і фізичне здоров’я. Сміх, звісно ж, покращує настрій і дає змогу розслабитися. Ви знали, що є добова норма сміху? За словами фахівців, для отримання оздоровчого ефекту рекомендується сміятися не менше 30 хвилин в день.

Як пояснюють лікарі, сміх має два основні механізми впливу на організм.

Активний гучний сміх – це свого роду дихальна гімнастика. У цьому процесі задіяні діафрагма і м’язи тіла (вважається, що бере участь близько 80 груп м’язів), у результаті поліпшується кровообіг і відтік лімфи, активується парасимпатична нервова система. Причому цікаво, що наш організм не розрізняє щирий і штучно викликаний сміх. Але все ж бажано сміятися від душі.

Сміх впливає на наш психоемоційний стан. Його називають ефективним методом боротьби зі стресом і хорошим помічником у вирішенні конфліктів і суперечок.

Завдяки всім своїм позитивним ефектам сміх може:

знижувати артеріальний тиск;

зміцнювати дихальні м’язи;

підвищувати насичення тканин киснем;

знижувати в крові рівень гормону стресу – кортизолу;

підвищувати в крові рівень одного з гормонів щастя – ендорфіну.

Таким чином, на думку медиків, сміх може певною мірою знижувати ризик розвитку серцево-судинних захворювань, надавати знеболювальний ефект, зміцнювати імунітет, допомагає боротися з депресією.

Крім того, сміх допомагає знизити вагу. Це показав експеримент науковців із Медичного центру Університету Вандербільта – їх цікавило, скільки енергії потрібно на сміх. Зрештою вони з’ясували, що під час сміху в учасників згорало на 20 % більше калорій, ніж в періоди спокою. Причому виявилося, що хлопці сміялися більше дівчат. Зробивши підрахунки, вони дійшли висновку: якщо людина реготатиме по 10-15 хвилин в день, вона витратить до 50 калорій залежно від розміру тіла і інтенсивності сміху. Тобто, якщо від душі сміятися кожен день, за рік можна скинути до 2 кілограмів.

Але лікарі попереджають, що до сміхотерапії теж важливо підходити розумно і обережно. Не завжди заразливий сміх і тим більше регіт може піти на користь, адже він викликає напруження багатьох м’язів і можна порівняти з активним фізичним навантаженням.

28.04.2023



Рівне-Ракурс №10 від 28.04.2023p. 
На головну сторінку