Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1120 від 25.05.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Нітрати в помідорах і огірках можна визначити візуально, без спеціальних аналізів

Нітрати в помідорах і огірках можна визначити візуально, без спеціальних аналізів

Нітрати – це солі азотної кислоти, які потрібні для зростання рослин. Небезпеку становить не сам вміст солей азотної кислоти в продуктах, а надмірна їх кількість в соку і м’якоті овочів і фруктів.

Перші симптоми отруєння продуктами з високим вмістом нітратів:

блювота;

діарея;

слабкий пульс;

зниження тиску;

почастішання дихання;

збільшена і щільна печінка з хворобливими відчуттями – особлива ознака отруєння саме нітратами.

Достовірно визначити наявність нітратів можна тільки лабораторним методом. Однак іноді може спрацювати і візуальний огляд.

На нітрати в помідорах і огірках вказують наступні ознаки

Найбільше непотрібних речовин в томатах з товстою шкіркою, білою м’якоттю і товстими прожилками. Тому перед приготуванням такі томати фахівці радять вимочувати у воді 30-40 хвилин.

Нітратні огірки можуть видавати колір шкірки – в цьому випадку вона буває темно-зеленою. Шкірка «хороших» огірків повинна бути ніжно-трав’яного кольору.

У кавунах можна теж на око запідозрити нітрати. Варто звертати увагу на наступні ознаки:

колір м’якоті «поганого» кавуна інтенсивно яскраво-червоний з невеликим фіолетовим відтінком;

волокна, що йдуть від серцевини до скоринки, не білі, як годиться, а з усіма відтінками жовтого;

у «неправильного» кавуна поверхня зрізу буде гладка, глянсова, тоді як в нормі вона повинна іскритися крупинками.

25.05.2023



Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2023p. 
На головну сторінку