№1120 від 25.05.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Нітрати – це солі азотної кислоти, які потрібні для зростання рослин. Небезпеку становить не сам вміст солей азотної кислоти в продуктах, а надмірна їх кількість в соку і м’якоті овочів і фруктів.
блювота;
діарея;
слабкий пульс;
зниження тиску;
почастішання дихання;
збільшена і щільна печінка з хворобливими відчуттями – особлива ознака отруєння саме нітратами.
Достовірно визначити наявність нітратів можна тільки лабораторним методом. Однак іноді може спрацювати і візуальний огляд.
На нітрати в помідорах і огірках вказують наступні ознаки
Найбільше непотрібних речовин в томатах з товстою шкіркою, білою м’якоттю і товстими прожилками. Тому перед приготуванням такі томати фахівці радять вимочувати у воді 30-40 хвилин.
Нітратні огірки можуть видавати колір шкірки – в цьому випадку вона буває темно-зеленою. Шкірка «хороших» огірків повинна бути ніжно-трав’яного кольору.
У кавунах можна теж на око запідозрити нітрати. Варто звертати увагу на наступні ознаки:
колір м’якоті «поганого» кавуна інтенсивно яскраво-червоний з невеликим фіолетовим відтінком;
волокна, що йдуть від серцевини до скоринки, не білі, як годиться, а з усіма відтінками жовтого;
у «неправильного» кавуна поверхня зрізу буде гладка, глянсова, тоді як в нормі вона повинна іскритися крупинками.
25.05.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 25.05.2023p. На головну сторінку |