№1124 від 21.06.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Морозиво в разі хворого горла здатне знижувати больові відчуття і зменшувати набряк, але також може призвести до порушення кровотоку в запаленому місці, збільшуючи ризик ускладнень, заявили лікарі.
Вони зазначили, що для знеболювального ефекту є безпечніший спосіб – за допомогою місцевих антисептиків для горла, що містять анестетики. Тому лікувати морозивом ангіну, тонзиліт та інші проблеми з горлом однозначно не варто, підкреслили експерти.
За їх словами, якщо у спеку їсти крижане морозиво дуже швидко, ковтаючи великими шматками, то велика ймовірність заробити проблеми, навіть якщо горло не боліло.
Переохолодження ротової порожнини може призвести до рефлекторного спазму розташованих зовсім близько судин носоглотки та ротоглотки, а це вже зі свого боку сприяє зниженню вироблення місцевих чинників уродженого імунітету і підвищує ризики активації умовно-патогенної флори та вразливість до респіраторних інфекцій, пояснили лікарі.
Насамперед слід побоюватися ангіни, оскільки це запалення мигдаликів бактеріальної етіології.
Основну роль у розвитку гнійного запалення мигдаликів відіграють стрептококи. А вони дуже люблять солодке. Тож у цьому разі морозиво піде на користь стрептококам і на шкоду організму людини, хоч на деякий час і приглушить больові відчуття, додали фахівці.
Однак, якщо людина здорова і їсть морозиво неспішно, невеликими порціями, вже підталим, залишаючи в порожнині рота, поки воно не зігріється і не перетвориться на напіврідкий або рідкий стан, то воно принесе задоволення і не принесе шкоди організму, уточнили медики.
21.06.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 21.06.2023p. На головну сторінку |