№1140 від 12.10.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Нерідко на прилавках магазинів і ринків можна помітити знижені в ціні овочі та фрукти – як правило, вони вже підгнили та стали справжньою отрутою для організму. Про те, до яких наслідків для здоров’я може призвести їх вживання, розповіли експерти.
Щойно починається процес гниття, у здорові тканини плода надходять мікотоксини – вторинні продукти обміну речовин цвілевих грибів. Навіть найменша кількість цих речовин мають небажаний ефект і здатні з часом накопичуватися в організмі.
Мікотоксини чинять різну негативну дію на організм, зокрема:
знижують імунітет;
пошкоджують нирки, печінку, нервову і кровоносну системи, шлунково-кишковий тракт;
викликають хвороби крові, септичні ангіни, дерматити, судоми, гострий біль;
порушують гормональну рівновагу та репродуктивну функцію.
При цьому мікотоксини дуже стійкі: їх не змиєш водою, не знищиш ні варінням, ні смаженням, ні заморожуванням. Їх не можна видалити частковою обрізкою. Якщо овоч наполовину підгнив, це означає, що і «здорова» частина вже заражена мікотоксинами, зазначили експерти.
12.10.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2023p. На головну сторінку |