Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1140 від 12.10.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Експерти пояснили, чому не варто купувати уцінені овочі та фрукти

Експерти пояснили, чому не варто купувати уцінені овочі та фрукти

Нерідко на прилавках магазинів і ринків можна помітити знижені в ціні овочі та фрукти – як правило, вони вже підгнили та стали справжньою отрутою для організму. Про те, до яких наслідків для здоров’я може призвести їх вживання, розповіли експерти.

Підгнилі фрукти й овочі приховують у собі велику небезпеку. Якщо не пощастить, то наслідки можуть бути досить серйозними. Цвіль і гниль – справжня отрута, яка насичує токсинами весь плід, що здається тільки трохи зіпсованим, попередили фахівці.

Щойно починається процес гниття, у здорові тканини плода надходять мікотоксини – вторинні продукти обміну речовин цвілевих грибів. Навіть найменша кількість цих речовин мають небажаний ефект і здатні з часом накопичуватися в організмі.

Мікотоксини чинять різну негативну дію на організм, зокрема:

знижують імунітет;

пошкоджують нирки, печінку, нервову і кровоносну системи, шлунково-кишковий тракт;

викликають хвороби крові, септичні ангіни, дерматити, судоми, гострий біль;

порушують гормональну рівновагу та репродуктивну функцію.

При цьому мікотоксини дуже стійкі: їх не змиєш водою, не знищиш ні варінням, ні смаженням, ні заморожуванням. Їх не можна видалити частковою обрізкою. Якщо овоч наполовину підгнив, це означає, що і «здорова» частина вже заражена мікотоксинами, зазначили експерти.

12.10.2023



Рівне-Ракурс №10 від 12.10.2023p. 
На головну сторінку