Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1142 від 26.10.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс політики

На Рівненщині військові та цивільні можуть безоплатно отримати послуги реабілітації

На Рівненщині військові та цивільні можуть безоплатно отримати послуги реабілітації

Надання реабілітаційної допомоги на Рівненщині. Про це йшлося під час брифінгу в Рівненській ОДА.

Спікер – директор Департаменту цивільного захисту та охорони здоров’я населення ОДА Олег Вівсянник.

Модерував брифінг директор Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій ОДА Олександр Поліщук.

«Реабілітаційна допомога – це мультидисциплінарний захід, який має на меті відновлення функцій організму, після ушкодження (фізичного чи травматичного) або внаслідок психологічної травми чи стресу. Тому перша реабілітація розпочинається саме із медичної допомоги в закладах охорони здоров’я», – розповів Олег Вівсянник.

Директор департаменту також додав, що послуга з реабілітації на ранньому етапі може надаватися і віддалено. Пацієнти з тривалою порушеною функцією можуть проходити реабілітацію постійно в медзакладі, а буває і навпаки – потребують уваги з боку працівників соцсфери.

«Нині на Рівненщині є багато заходів та мультидисциплінарних підходів, які дозволяють надавати медичну та реабілітаційну допомогу усім, хто її потребує. Під час процесу реабілітації відбувається повне залучення людини. В центрі уваги лікаря – потреби та побажання пацієнта. Саме під них формується індивідуальний реабілітаційний план», – сказав керівник департаменту.

Також він зауважив, що активна реабілітація – важка щоденна робота пацієнта й команди лікарів. Спільною командою працюють над поверненням втрачених функцій та/або компенсацією втраченого функціоналу. Такий вид реабілітації включає заняття на спеціальних тренажерах, чітко визначені фізичні вправи, напрацювання нових механік взаємодії із оточуючим світом. І все це під наглядом фахівців.

Олег Вівсянник наголосив, що послуги з реабілітації є повністю безоплатними, адже їх покриває пакет НСЗУ в рамках Програми медичних гарантій. Їх може отримати будь-яка людина, без прив’язки до статусу чи групи інвалідності. Також він додав, що реабілітаційна мережа розбудовується на базі кластерних та надкластерних лікарень.

Для проходження амбулаторного відновлення вистачить електронного направлення від сімейного лікаря або лікуючого.

Для проходження стаціонарної реабілітації достатньо отримати електронне направлення від лікуючого лікаря.

Також послуга доступна в разі переведення з одного медичного закладу чи клінічного підрозділу до іншого.

26.10.2023



Рівне-Ракурс №10 від 26.10.2023p. 
На головну сторінку