Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1145 від 16.11.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс економiки

Андрій Грухаль:

Андрій Грухаль:

«Ми свою роботу робимо…»

Наші комунальники роблять дива. Це правда. Враховуючи те, що галузь ЖКГ ніколи не мала повноцінного фінансування, той факт, що система життєзабезпечення працює, і працює нормально, можна сміливо віднести до такого собі рукотворного дива.

Про те, як вдається працювати нашому найбільшому комунальному підприємству області РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал», автор вирішив дізнатися у його керівника Андрія Грухаля.

- Які проблеми турбують Вас на двадцятий місяць війни?

- Ті самі, що і до війни. Наш тариф на водопостачання та водовідведення (каналізацію) не покриває наших затрат. Особливо це видно сьогодні. Ціни зростають на все. Так, на відміну від наших послуг, електроенергія дорожчає, а вона в нас займає близько 70 % витрат. Разом з вартістю електроенергії ростуть і наші борги за її споживання. Станом на початок листопада вони сягнули позначки в сімдесят мільйонів гривень. При цьому борги збільшуються щомісяця на 4-5 мільйонів гривень. Але, електроенергія – не єдине, що дорожчає. В рази збільшилась вартість реагентів для очистки питної води, зростають ціни на пальне, запчастини. Фактично дорожчає усе, але тільки не тарифи на наші послуги.

- Який вихід Ви бачите?

- Тут потрібні рішення на рівні держави. Наша ситуація не унікальна і усі 34 великі українські водоканали знаходяться в аналогічній ситуації. Потрібно піднімати тарифи на наші послуги хоча б на 30 %. Хоча це теж не вирішить усіх проблем галузі. Необхідна допомога з оновлення транспортного парку, який, в більшості своїй, вкрай застарілий і сьогодні дістати запасні частини для дуже старих машин майже неможливо. Тому, треба нова техніка і гроші для заміни зношених труб. Тільки «Рівнеоблводоканал» обслуговує 750 кілометрів водопровідних мереж та 300 кілометрів каналізаційних. Більша їх частина прокладена 40-60 років тому і давно вже потребує заміни. Власними коштами підприємство з такою роботою не впорається і тому потрібна державна програма. Так, міська влада Рівного і обласна влада допомагають нашому підприємству і ми за це їм дуже вдячні, але їх фінансові можливості обмежені.

- Наскільки складно працювати вашому підприємству у воєнний час?

- Складно. Але хочу подякувати трудовому колективу. Ми зі своєю роботою справляємось. Звісно, не без труднощів, але працюємо і будемо працювати, адже розуміємо, наскільки критично важливе для нашого регіону нормальне централізоване водопостачання та водовідведення.

16.11.2023Записав Володимир Конєв



Рівне-Ракурс №10 від 16.11.2023p. 
На головну сторінку