№1148 від 07.12.2023p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Заморожування – один із найпопулярніших і корисних способів зберігання продуктів. Воно дозволяє протягом тривалого часу максимально зберігати вітаміни та мінерали. Однак, і у цього способу є свої мінуси.
зелень погано реагує на заморожування;
томати втрачають і форму, і смак;
огірки після заморожування непридатні для вживання;
картопля стає несмачною.
У м’яса та риби при такому способі зберігання корисні властивості теж зберігаються, хоча й у меншому обсязі, ніж у овочів, фруктів та ягід.
А сметану, йогурт та свіжі яйця краще не заморожувати: у них знижується кількість вітамінів і втрачається однорідна консистенція.
Чи можна деякі продукти повторно заморожувати?
Деякі люди впевнені, що цього робити не можна. Але як запевняють лікарі-гастроентерологи – повторно продукти можна заморожувати, але є ймовірність, що їхня якість погіршиться.
Особливо, за словами гастроентерологів, це стосується продуктів, які містять воду. А це овочі, фрукти, зелень, курка, риба, свіже м’ясо – по суті, більшість із тих, які заведено заморожувати. Та не всіх.
Спокійно повторне заморожування переживуть такі продукти:
сало;
тісто;
вершкове масло;
сиров’ялені продукти;
копчені продукти.
Щоб краще зберегти смакові якості, перед заморожуванням рекомендується використовувати вакуумну упаковку.
Як довго можна зберігати?
Заморожені продукти хоч і можна зберігати досить довго, але не вічно. Кожен з них має свій термін придатності, і про це важливо пам’ятати. В іншому разі, від корисного та апетитного на вигляд колись продукту мало що залишиться, та й ризики псування серйозно зростуть.
Основні терміни зберігання:
у більшості ягід та овочів термін зберігання – не більше 12 місяців;
м’ясо (яловичину, телятину, баранину, свинину) рекомендується зберігати при температурі не вище мінус 18-20 градусів та не більше 6 місяців;
пісну рибу рекомендовано зберігати до 8 місяців, жирну – до 4 місяців.
07.12.2023 |
Рівне-Ракурс №10 від 07.12.2023p. На головну сторінку |