Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1148 від 07.12.2023p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс добрих порад

Цим продуктам не страшне повторне заморожування

Цим продуктам не страшне повторне заморожування

Заморожування – один із найпопулярніших і корисних способів зберігання продуктів. Воно дозволяє протягом тривалого часу максимально зберігати вітаміни та мінерали. Однак, і у цього способу є свої мінуси.

При заморожуванні рослинних продуктів вітаміни та мінерали залишаються практично в повному обсязі. Водночас, деякі з них, все ж таки, можуть втратити смакові якості:

зелень погано реагує на заморожування;

томати втрачають і форму, і смак;

огірки після заморожування непридатні для вживання;

картопля стає несмачною.

У м’яса та риби при такому способі зберігання корисні властивості теж зберігаються, хоча й у меншому обсязі, ніж у овочів, фруктів та ягід.

А сметану, йогурт та свіжі яйця краще не заморожувати: у них знижується кількість вітамінів і втрачається однорідна консистенція.

Чи можна деякі продукти повторно заморожувати?

Деякі люди впевнені, що цього робити не можна. Але як запевняють лікарі-гастроентерологи – повторно продукти можна заморожувати, але є ймовірність, що їхня якість погіршиться.

Особливо, за словами гастроентерологів, це стосується продуктів, які містять воду. А це овочі, фрукти, зелень, курка, риба, свіже м’ясо – по суті, більшість із тих, які заведено заморожувати. Та не всіх.

Спокійно повторне заморожування переживуть такі продукти:

сало;

тісто;

вершкове масло;

сиров’ялені продукти;

копчені продукти.

Щоб краще зберегти смакові якості, перед заморожуванням рекомендується використовувати вакуумну упаковку.

Як довго можна зберігати?

Заморожені продукти хоч і можна зберігати досить довго, але не вічно. Кожен з них має свій термін придатності, і про це важливо пам’ятати. В іншому разі, від корисного та апетитного на вигляд колись продукту мало що залишиться, та й ризики псування серйозно зростуть.

Основні терміни зберігання:

у більшості ягід та овочів термін зберігання – не більше 12 місяців;

м’ясо (яловичину, телятину, баранину, свинину) рекомендується зберігати при температурі не вище мінус 18-20 градусів та не більше 6 місяців;

пісну рибу рекомендовано зберігати до 8 місяців, жирну – до 4 місяців.

07.12.2023



Рівне-Ракурс №10 від 07.12.2023p. 
На головну сторінку