№301 від 19.07.2007p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Занотуйте…
“Цю статтю повинні прочитати всі, без винятку, читачі “Рівне-Ракурсу”, які збираються в ліс по гриби, та ті, що не відмовляються від грибних страв”, - наполягає старший інспектор Рівненського міського управління ГУ МНСУ в Рівненській області Вадим ВЕРЕМІЙ.
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках; невідомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення – “бульба”, покрита оболонкою; шампіньйони (печериці), у яких пластинки нижньої поверхні шапки гриба білого кольору. І ще - не куштуйте сирі гриби на смак!
Через кілька днів - трупна отрута
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби у воді 7-10 хв., після чого відвар злийте. Лише тоді їх можна варити або смажити. Візьміть до уваги: неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.
А, може, краще їх зовсім не їсти?
При отруєнні грибами через 1-4 години спостерігається нудота, блювота, біль у животі, пронос. Що робити? Перш за все, викликати швидку медичну допомогу. До її прибуття необхідно негайно промити шлунок: випити 5-6 склянок кип’яченої води або розчин марганцівки, викликати блювоту, прийняти активоване вугілля (4-5 таблеток). Дати постраждалому випити міцний чай чи каву, на живіт і до ніг покласти грілки для полегшення його стану і чекати медиків.
Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Краще не їжте гриби зовсім!
19.07.2007 | Ольга ДОЛЯ |
Рівне-Ракурс №10 від 19.07.2007p. На головну сторінку |