№1161 від 15.03.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Алюмінієвий посуд є популярним вибором для приготування їжі завдяки своїй легкості, міцності та хорошій теплопровідності. Однак, важливо пам’ятати, що не всі продукти можна в ньому готувати. Коли та чому його вважають небезпечним?
Головне, не готувати в ньому кислі, гострі або солоні продукти (але не тільки). До списку, наприклад, входять:
борщ;
томатний суп;
помідори;
солона риба;
буряк;
компоти;
варення;
кислі соуси;
маринади;
молоко;
харчування для дітей.
Це пов’язано з тим, що коли ми готуємо щось в алюмінієвих ємностях, близько 1-2 мг цього металу може змішуватися з їжею. Цей елемент цілком відкладається в печінці й може призвести до порушення роботи цього органу та сприяти розвитку раку.
До речі, зберігати ці продукти в ємностях з алюмінію також не рекомендують.
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, середня доросла людина може споживати близько 5 мг алюмінію на день з їжею, при цьому концентрація алюмінію в питній воді становить 0,1 мг/літр. Якщо організм людини споживає алюмінію більше допустимої норми, це може становити серйозну загрозу для її життя.
Вчені також попереджають, що існує тісний зв’язок між алюмінієм і неврологічними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера.
Якщо ви хочете готувати в такому посуді всі страви, вибирайте каструлі з алюмінію обов’язково зі спеціальним керамічним покриттям. Такі каструлі ідеально підходять для кухні та абсолютно безпечні для нашого організму.
А що безпечно готувати в алюмінієвому посуді?
Ось які продукти можна готувати:
яйця;
бульйони на основі м’яса та риби;
пельмені;
макарони;
страви з картоплі, кабачків, баклажанів.
15.03.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 15.03.2024p. На головну сторінку |