№1162 від 21.03.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Гормони щитоподібної залози впливають на весь організм: обмін речовин, зберігання тепла, роботу серця та судин, ріст і формування скелета і м’язів, інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих. Тому важливо дбати про здоров’я щитовидки!
Щитоподібна залоза не може працювати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом її гормонів, – наголошують фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України. При недостатності йоду щитоподібна залоза збільшується і не виробляє достатню кількість гормонів (гіпотиреоз). Буває так, коли в організмі є надлишок йоду, і тоді щитоподібна залоза виробляє підвищену кількість гормонів (гіпертиреоз).
Дефіцит йоду в організмі може призводити до:
відчуття постійної втоми, слабкості;
збільшення щитоподібної залози; затримки росту дітей;
зниження розумової активності, погіршення пам’яті;
загрози переривання вагітності;
зміни маси тіла;
випадіння волосся;
сухості шкіри, втрати її еластичності;
раку щитоподібної залози та ін.
Якщо ви маєте подібні симптоми, проконсультуйтесь з лікарем, який у разі потреби скерує вас на обстеження. У жодному разі не приймайте самостійно йодовмісні препарати без консультації з лікарем!
Добова потреба в йоді залежить від віку. Так, для дітей і підлітків – 90-150 мкг; дорослих чоловіків та жінок – 150 мкг; жінок під час вагітності та у період лактації – 200 мкг (1 мкг = 1 мільйонна частина грама).
Особливу увагу достатній кількості йоду в раціоні потрібно приділити вагітним, жінкам, які годують грудьми, та дітям.
Щоб уникнути йододефіциту, фахівці радять споживати йодовану сіль, що є безпечною та ефективною стратегією боротьби з дефіцитом йоду. Але пам’ятайте про рекомендацію ВООЗ щодо споживання солі: не більш ніж 5 г на добу.
Також для запобігання йододефіциту варто скорегувати щоденний раціон. Включіть до нього:
білу рибу (минтай, тріску, хек);
морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікру);
морську капусту;
овочі (буряк, томати, спаржу, шпинат, редиску, баклажани, зелену цибулю, щавель); фрукти (банани, апельсини, хурму, дині, лимони, ананаси, фейхоа);
яйця;
молоко;
яловичину;
волоські горіхи.
Нагадаємо, Україна входить до переліку країн з недостатнім споживанням йоду, який потрібен організму для вироблення гормонів щитоподібної залози. Тож українцям потрібно уважніше ставитися до наявності в раціоні продуктів, які містять йод.
21.03.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 21.03.2024p. На головну сторінку |