Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1165 від 11.04.2024p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Ракурс здоров'я

Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам?

Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам?

Кабачки містять багато корисних речовин, які позитивно впливають саме на жіночий організм. А ще вони чудово підтримують молодість шкіри!

Кабачки, як інші овочі, мають багато корисних властивостей.

Чим корисні кабачки?

Вживання кабачків приносить користь усьому організму.

Корисно для серця. Кабачки містять калій, який необхідний для доброї роботи серцевого м’яза.

Допомагають від набряків. Кабачки є сечогінним продуктом і виводять з організму зайву рідину. Тому стануть у пригоді людям, котрі потерпають від набряків та мають целюліт.

Запобігають розвитку раку. У кабачках містяться особливі речовини – лігнани. Завдяки їм, згідно з дослідженнями онкологів, ризик розвитку раку молочної залози знижується в кілька разів. Для цього працюють антиоксиданти в складі продукту (вітамін С, бета-каротин, пектини), які також борються з вільними радикалами, які пошкоджують наші клітини.

Сприяють зниженню ваги. Кабачок рекомендують вводити в раціон при різних дієтах. Наприклад, розберемося, що краще вживати як гарнір до м’яса індички. У сирому, як ми з’ясували, – 15 ккал на 100 г, в припущені – приблизно 40 ккал. А в гречаній каші – близько 100 ккал на 100 г. Різниця очевидна! Крім того, його глікемічний індекс нижче, ніж у більшості круп.

Нормалізують гормональний фон. Вживання кабачків знімає неприємні симптоми при клімаксі і менструації. Нормалізує цикл. Крім того, завдяки наявності фолієвої кислоти покращує репродуктивну функцію.

Як кабачки впливають на стан шкіри?

Завдяки вітаміну С, який також називають «вітаміном молодості», кабачки допомагають «тримати» каркас шкіри, борються з передчасним старінням і в’ялістю, запобігають появі зморшок.

Лише 100 г кабачків містить денну норму кремнію. Цей елемент бере участь у виробленні колагену, який відповідає за пружність шкіри і відсутність зморшок.

Натерті кабачки є популярним компонентом косметичних масок для обличчя. Мають властивість зволожувати та пом’якшувати шкіру.

У поєднанні з вівсяними пластівцями – нормалізує роботу сальних залоз, підходить для жирної та проблемної шкіри.

У поєднанні з медом і сметаною – омолоджує і тонізує суху шкіру.

Кабачковий сік із глиною – звужує пори, нормалізує роботу сальних залоз.

Кабачки для вагітних і немовлят

Вагітним жінкам лікарі також радять їсти кабачок. Провітамін А і С благотворно впливають на ріст і розвиток плода. Вітамін В4 – будівельний матеріал для нервових клітин, необхідний для майбутньої дитини. При нестачі цього елемента може з’явитися затримка в його розвитку.

З цієї ж причини в раціон немовлят слід вводити кабачок. Це – один з кращих варіантів першого прикорму, оскільки він гіпоалергенний і нейтральний до смаку.

Кому варто їсти менше кабачків?

Людям із хворобами нирок та сечовидільної системи слід обережно ставитися до вживання кабачків, адже цей овоч має сечогінні властивості.

У сирому вигляді не можна їсти кабачки людям із гастритом та виразкою, натомість варені, печені і тушковані – можна.

Якщо маєте діарею, кабачків краще не їсти, адже вони можуть послаблювати стілець через високий вміст клітковини.

11.04.2024



Рівне-Ракурс №10 від 11.04.2024p. 
На головну сторінку