№1166 від 18.04.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Статистика – річ нещадна: щороку тромбози забирають 10 мільйонів життів.
Про такі ми сьогодні й поговоримо. Безумовно, вживання улюблених продуктів є лише профілактикою. Тому, перш ніж вносити зміни до свого раціону і пробувати щось нове, обов’язково консультуйтеся зі спеціалістом.
Гранатовий сік
Що відомо про цей сік більшості з нас? У кращому випадку те, що він багатий на вітаміни, мінерали і допомагає при анемії. Але це очевидна недооцінка користі напою.
Вчені з кафедри експериментальної медицини в Римському університеті Ла Сапієнца з’ясували, що гранатовий сік – це природний кроворозріджуючий засіб. Він не дає тромбоцитам злипатися та утворювати тромби, перешкоджаючи звуженню судин та прискореному згортанню крові.
І це ще не всі чудові властивості гранату. Жінкам особливо сподобається те, що елагенова кислота у його складі сприяє зменшенню зморшок та шкірних запалень, а також оберігає колаген від руйнування.
Для людей із запаленням суглобів теж є гарна новина. Згідно з дослідженням Медичної школи Університету, Кейс Вестерн Резерв, гранатовий сік може блокувати дію ферментів, що руйнують суглобові хрящі.
Однак не варто забувати, що гранат лише корисний фрукт, а не панацея. Він може бути використаний для профілактики, але не для лікування.
Липовий чай
Всім відома користь та винятковий смак липового меду. А як щодо липового чаю? Не чули? Даремно. Готується він не з листя, а з квіток. Очевидно, тому в ньому стільки антиоксидантів: і сьогодні модний кверцетин, і кумарин, і флавоноїди.
Дослідники з Департаменту біохімії Федерального технологічного університету Нігерії опублікували наукову статтю, в якій розповіли про можливий профілактичний ефект липового чаю проти інфаркту та ішемії.
Пояснили вони це наявністю антиоксидантів, які сприяють зниженню рівня тригліцеридів у крові, нормалізують тиск, працюють як природний кроворозріджуючий засіб та мають протизапальну дію.
Лікарі кажуть, що пити липовий чай можна при підвищеній тривожності, ослабленому імунітеті та захворюваннях ШКТ. Однак усі випадки індивідуальні та варто обов’язково проконсультуватися з лікарем, перш ніж розпочинати профілактику.
Какао
Вчені з факультету харчування Каліфорнійського університету в Девісі говорять про те, що дієтичні поліфеноли у складі какао сприяють придушенню активації тромбоцитів та утворення мікрочастинок. За рахунок цього напій має аспіриноподібний ефект і може знижувати ризик смертності від ішемічної хвороби серця.
Крім того, вчені вважають, що цинк у какао бореться з окислювальним стресом, забезпечуючи довголіття. Є, правда, одне, але: йдеться про користь натурального какао-порошку без цукру.
18.04.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 18.04.2024p. На головну сторінку |