№1166 від 18.04.2024p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
Здорове харчування в тренді, і щоразу, вирушаючи в магазин, ми намагаємося вибрати найкорисніші продукти. Чарівні слова «вітаміни», «антиоксиданти» і «мінімум калорій» схиляють нас купити найкраще, але не завжди варто переплачувати за їжу зі «здоровою» репутацією.
М’ясо індички вважається чудовим дієтичним продуктом, але дослідження показують: і ті, хто обирає птицю, і ті, хто харчується червоним м’ясом, мають один рівень холестерину. А шинку або сосиски з індичатини дієтологи й зовсім не рекомендують через високий вміст натрію.
Тож індичку цілком можна замінити дешевшою куркою.
Найкорисніші частини ананаса ми все одно викидаємо
Ананас – буквально легенда дієтології. Славу він заслужив завдяки вмісту бромелаїну. Щоправда, найвища концентрація цієї речовини зосереджена в стеблах і стрижні плода. У разі консервування вся користь ананаса і зовсім пропадає: він не переносить термічну обробку.
Так що замінюйте ананас на ківі, в якому міститься подібна до бромелаїну речовина актинідин, яка теж допомагає худнути.
Користь шпинату переоцінена в 10 разів!
Міф про шпинат як рекордсмена за вмістом заліза тримався не один десяток років. Нещодавно з’ясувалося: дані були завищені в 10 разів. Є припущення, що в описі продукту просто не туди поставили кому, унаслідок чого всі перебували в упевненості, що в шпинаті 35, а не 3,5 мг заліза на 100 г зелені. До того ж у рослині міститься щавлева кислота, яка перешкоджає засвоєнню цього самого заліза.
Тож купуйте звичайну капусту: за вмістом вітамінів вона дуже близька до шпинату.
Авокадо – не єдине джерело калію та жирних кислот
Авокадо міцно закріпило за собою репутацію суперпродукту через високий вміст калію, який необхідний для правильної роботи серцево-судинної системи. Але калієм багатий не тільки авокадо!
Тож сміливо замінюйте «екзота» на звичайні буряк і квасолю – в них теж високий рівень мікроелемента калію. Що стосується жирних кислот, яких багато в авокадо, то їх можна отримати з рослинної олії, горіхів або насіння.
Тунець і зовсім називають «морським смітником»
Так, він містить корисні жирні кислоти й фосфор – але як і будь-яка риба. Ось тільки крім цих потрібних речовин у ньому часто знаходять шкідливу ртуть – це результат забруднення водного середовища, до якого тунець особливо сприйнятливий.
Так що можна не переплачувати й купити звичайну скумбрію. Корисного фосфору в ній теж вистачає, а ось ртуть вона вбирає не так активно.
18.04.2024 |
Рівне-Ракурс №10 від 18.04.2024p. На головну сторінку |